homsegrill
homsegrill

– Jeg er så pass trygg på min seksuelle legning at det gjør ingenting

Vi ble med Tommy Høiland inn i solariumet.

Bryne (TV 2 Sporten): Utskjelt og mobbet for solariumsbruken sin. Men nå briljerer det tidligere stortalentet Tommy Høiland på topp for Sandnes Ulf, som står med tre strake seirer i Tippeligaen.

Tommy Høiland var supertalentet som prøvespilte for Tottenham, debuterte i Adeccoligaen med scoring som 16-åring og ble spådd en lysende fremtid.

Siden har det gått opp og ned med 23-åringen fra Jæren, men de siste ukene har spissen vist hva som bor i ham.

– Nå har jeg fått lov til å starte to kamper, det er det du jobber for hver dag, så det er kjekt. Etter en sånn lagseier som vi hadde søndag er det fantastisk deilig å være Sandnes Ulf-spiller om dagen, forteller Høiland til tv2.no.

– Vi løper sokkene av oss for hverandre, det er suksessoppskriften, følger han opp.

Se reportasje øverst!

Kopler av i solarium
Vi møter Høiland på det han spøkefullt kaller sitt «andre hjem» – Brun og Blid-solariet på Bryne stadion.

– Her er jeg seks-sju ganger i uka, hehe. Kan ikke være like bleik som Mini vettu, gliser han.

Før han følger opp:

– Nei da, jeg har ikke vært her på én måned snart, så så ille er det ikke.

Høiland sikter til FotballXtra lørdag for halvannen uke siden. Ulf-spissen briljerte i bortemøtet med Fredrikstad, og var involvert i alle lagets fire mål. For det ble han lovpriset og TV 2s fotballekspert ga jærbuen «lov» til å være så brun han bare ville, så lenge prestasjonene er på et høyt nivå.

– Det gjør meg ingenting å stå frem som solariumsbruker. Jeg er så pass trygg på min seksuelle legning at det gjør ingenting, sier Høiland.

Talentet som aldri slo helt til
Som junior dominerte han i NM og han ble kalt en fremtidig toppspiss av daværende U17-landslagstrener Øyvind Olsen. Det var tilbake i 2006, siden har det gått opp og ned i karrieren til talentet. Overgangen fra Bryne til Viking i 2008 var upopulær, og Høiland slo aldri til i den blå drakta.

Tilbake i Bryne gikk ting bedre, men en episode på treningsfeltet i februar gjorde at det på nytt stormet rundt den temperamentsfulle lynspissen. Det er ingen tvil om at talentet fortsatt finnes i den 23 år gamle kroppen, spørsmålet er om fokuset på hans mer omdiskuterte sider har gått ut over fotballkarrièren.

Selv hevder han at han ikke bryr seg om det påståtte hatet som rettes mot ham, og da særlig fra Bryne-fansen.

Trives med den negative oppmerksomheten

– De ligger rundt hvert hjørne og kaster stein når jeg er på disse kanter, så må passe litt ekstra på når jeg er her, sier Høiland.

– Hva er det som gjør deg så mislikt blant enkelte?

– Nei, vet ikke. De hater meg vel. Når hele Norge ellers hater meg så hvorfor ikke her?

– Såpass, er det sånn du opplever det?

– Ja, man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at jeg er hatet i Norge. Det har vel egentlig vært slik i en del år, og jeg gjør ikke akkurat noe for å dempe det heller, svarer Høiland kontant.

– Hvorfor tror du det er slik, er det janteloven?

– Klart at janteloven står sterkt i Norge, og særlig her i Rogaland, så sånn er det. Folk liker ikke at andre er bedre dem i fotball og andre ting, tror spissen.

– Hva gjør du for å motbevise dem, er det beste bare å spille så bra som du har gjort i det siste?

– Ja, det tror jeg. En person som meg som driter litt i hva folk mener og våger å stikke meg litt frem får litt ekstra tyn. Er man ikke den typiske A4-spilleren som de fleste andre så blir det sånn. Men det er bare kjekt, forsøker Sandnes-spissen å overbevise journalisten. Og lykkes i stor grad.