Andreas Thorkildsen. (Foto: OSAMA FAISAL/Ap)
Andreas Thorkildsen. (Foto: OSAMA FAISAL/Ap)

Thorkildsen: – Blir gjerne sist i EM så lenge jeg vinner OL

Andreas Thorkildsens sesong handler om én ting: Bli historisk.

San Diego (TV 2 Sporten): Det blir han nemlig dersom han vinner sitt tredje gull i sommer-OL. Ingen norsk idrettsutøver har gjort det før ham. Derfor blir EM i Helsingfors i slutten av juni nærmest som oppvarming å regne

- Helt ærlig, jeg blir gjerne sist i EM så lenge jeg vinner OL. Det er OL det handler om. Det er det gullet jeg vil og skal ha, sier Andreas Thorkildsen til TV 2.

Trener Åsmund Martinsen er helt på linje med eleven.

- Ja, denne sesongen handler om å bli historisk gjennom å bli den første nordmannen til å vinne tre gull i sommer-OL. Det er umulig å si hvordan de andre ligger an, men dersom Andreas presterer på forventet nivå, skal han uansett bli vanskelig å slå, sier Åsmund Martinsen.

Se et elleve minutters portrettintervju med Thorkildsen øverst i artikkelen.

Californisk drøm
De er begge på USAs offisielle olympiske treningssenter i San Diego. Side om side svenske OL-håp som Susanna Kallur og Carolina Klüft, forbereder han seg til lekene i august.

- Det er helt optimalt her. Jeg kunne ikke hatt det bedre. Klimaet, treningsforholdene, maten, menneskene. Dette er perfekt, fastslår det 30-årige spydesset.

- Det er ingen hemmelighet at Andreas ikke liker den norske kulden. Her er det stabilt, varmt vær fra januar. Perfekt både for muskulatur og humør, sier Åsmund Martinsen.

- Ligger bra an fysisk
- Hvor står du nå, Thorkildsen? Er du i rute?

- Det eneste jeg vet, er at jeg ligger svært godt an fysisk. Kastingen er vanskelig å si noe om før jeg har konkurrert. Trening og konkurranse er vidt forskjellige ting. Det er umulig å vite dessverre.

- Du har vunnet alt som verdt å vinne og begynner til og med å få god rutine på å vinne OL-gull. Hva motiverer deg så sterkt til å ta ditt tredje?

- Det er mye, men å høre nasjonalsangen bli spilt, både i Aten og Beijing, er noe av største jeg har opplevd. Det er helt fantastisk, og er noe jeg aldri vil glemme. Jeg ønsker å sørge for at den også blir spilt på OL-stadion i London. Den bør bli spilt der, faktisk. Hvis ikke får jeg kjøre den på Ipoden, smiler Thorkildsen.

PS. Thorkildsens OL-gull:

Aten, 2004 - Den lille, store gutten med strikkelua fra Kristiansand overrasket og imponerte alle og vant OL-gull fire år for "tidlig". Med personlig rekord på 86,50 i andre runde sjokkerte han alle. Ingen av forhåndsfavorittene, som Breaux Greer, Sergey Makarov og Aleksandr Ivanov, klarte å svare. Dette var Thorkildsens store gjennombrudd etter å ha endt på henholdsvis 15.- og 11. plass i EM i München og VM i Paris de to foregående sesongene.

Beijing, 2008 - Her satte Thorkildsen olympisk rekord med strålende 90,57 meter. Han ledet konkurransen fra start til mål og seieren var aldri truet.