Milan Michalek og Ken Andre Olimb faller under Norge keeper Lars Haugen. (Foto: Claudio Bresciani/Ap)
Milan Michalek og Ken Andre Olimb faller under Norge keeper Lars Haugen. (Foto: Claudio Bresciani/Ap)

Heroiske Norge tapte for Tsjekkia etter straffer

En heroisk innsats av de norske hockeyguttene førte til Norges første poeng i sluttspillet, da Tsjekkia ble holdt til 3-3 i ordinær tid.

Etter en tett og jevn spilleforlengning, måtte det straffer til for å avgjøre kampen. Der holdt Tsjekkia hodet kaldest og vant straffekonkurransen 1-0.

Selv om Lars Haugen reddet to av tre tsjekkiske straffer, klarte ikke Norge å score på noen av sine. Derfor ble det bare ett poeng på de norske hockeyheltene etter en imponerende kamp mot hockeystormakten Tsjekkia.

En hockeynasjon å regne med
Landslagssjef Roy Johannesen roser spillerne sine etter kampen mot Tsjekkia og føler at det er litt urettferdig at Norge bare fikk med seg ett poeng.

– Nok engang jobber vi knallhardt for hverandre, og jeg er stolt over spillerne mine i dag. Vi vant skuddstatistikken mot et topplag for første gang, og jeg synes vi førte kampen og fortjente å vinne. Dagens kamp viser at vi er en hockeynasjon å regne med, forteller landslagssjef Roy Johansen til TV2.no.

Landslagssjefen sier han ikke har spesielt mye å utsette på kampplanen.

– Jeg er fornøyd med alle rekkene i dag. Den første rekken tok et stort steg i riktig retning, mens de andre tre er stabile. Det er bare en måte å spille på på dette nivået, og du må krype ned og blokkere skudd. Slik er den moderne hockeyen og slik spiller de beste lagene. Det eneste jeg kan sette fingeren på i denne kampen er at vi gjør noen småfeil når det blir baklengs, men det blir det ofte når det går så fort som det gjør i dagens hockey, sier Johansen.

Tar på seg skylden
Norges bestemann Jonas Holøs var en skuffet mann etter kampen, men var imponert over det norske spillet.

– Vi gjør en bra match i dag, og det er spesielt sterkt at vi klarer å hente oss inn igjen og utligne til 3-3. I straffekonkurranse er det alltid 50/50, men i dag gikk det ikke vår vei, forteller Holøs.

Selv om han leverte nok en solid kamp i mål, ville Lars Haugen ta på seg skylda for at Norge bare klarte det ene poenget etter kampslutt.

– Jeg må ta på meg skylden for den tredje scoringen, og det er veldig surt. I tillegg reddet jeg en straffe for lite, så jeg er veldig skuffet nå. Vi fortjente ihvertfall to poeng, om ikke alle tre, sa en veldig skuffet målvakt etter kampen.

Graver seg ikke ned
Morten Ask bommet på Norges tredje og avgjørende straffeslag, og selv om han er skuffet over tapet, mener han dette er et stort steg i riktig retning.

– Det er litt ergerlig at den siste straffen ikke gikk inn. Vi kan ikke grave oss ned over det her, men heller ta med oss at vi har spilt en fantastisk kamp. Jeg er stolt over laget som har spilt så godt mot Russland, Sverige og i dag. Det er rett og slett imponerende, sier Ask.

Patrick Thoresen hadde assist på Norges utligningsmål som sørget for spilleforlengning og straffeslag, og KHL-proffen er imponert over lagets arbeidsinnsats.

– I dag var vi bare millimetere fra seier, etter å ha spilt jevnt med to toppnasjoner i de to første kampene. Det er klart at vi skulle hatt alle tre poengene i dag, men jeg er imponert over laqet og måten vi jobber og står på for hverandre på, forteller Patrick Thoresen.

Ledelse i overtall
Etter gårsdagens gode innsats mot Russland ville landslagssjef Roy Johansen se den samme innstillingen hos sine spiller i dagens kamp, og det fikk han også da Mats Trygg ble sendt i utvisningsboksen før minuttet hadde passert.

Etter at Tsjekkia presset på i begynnelsen kom Norge sterkt utover i den første perioden. Da tsjekkerne fikk to spillere utvist, utnyttet Norge sitt spillemessige overtall på isen. Et skudd fra Jonas Holøs traff leggen til den tsjekkiske keeperen Kovar. Mathis Olimb var først på returen og førte Norge opp i ledelsen 12 minutter ut i den første perioden.

Tre minutter før slutt i den første perioden rotet Norge det til for seg, og Tsjekkia utlignet. Det hele startet med at Henrik Solberg mistet pucken i midtsonen, noe som gjorde at den meget rutinerte Petr Nedved fikk sette fart mot det norske buret. Nedved fant etterhvert Les Hemsky på lengste og etter en god pasning fra Nedved sørget Hemsky enkelt for utligning.

Drømmestart på andre periode
Norge fikk så en drømmestart på den andre perioden, da Lars Erik Spets etter to minutter førte Norge opp i en 2-1 ledelse etter et glimrende forarbeid av Anders Bastiansen og Mathis Olimb. Sistnevnte var kaldere enn isen han sto på og psyket ut hele det tsjekkiske laget før han fant Spets med en utsøkt pasning. Spets kom dermed alene med Kovar og Lørenskog-spilleren gjorde ingen feil alene med den tsjekkiske keeperen.

Etter denne "sjokkåpningen" kom tsjekkerne mer med igjen, og perioden utviklet seg litt som den første. Tsjekkerne presset på for utligning, men Lars Haugen gjorde sine saker bra i buret. Midtveis i perioden fikk både Ken Andre Olimb og Mads Hansen sjansen til å øke ledelsen, men Tsjekkia slapp med skrekken. Det gjorde imidlertid ikke Norge, da tsjekkerne som i første periode utlignet rett før pausen.David Krejci fikk plutselig stå helt alene, og med allverdens tid til å sikte sendte han avgårde et skudd som gikk rett i krysset bak en sjanseløs Haugen.

Sikret poeng etter kalddusj
Med 12 minutter igjen av kampen tok tsjekkerne for første gang ledelsen i kampen, og det noe ufortjent. Norge hadde vært det beste laget og hadde føringen i perioden, men tsjekkerne utnyttet en lite aggressiv Mats Trygg som tillot Michael Frolik å sikte seg inn. Nok engang prikket Tsjekkia inn krysset og tok ledelsen. Men da alle trodde de tsjekkiske favorittene skulle styre inn til en oppskriftsmessig seier, slo Norge tilbake.

Ni minutter før full tid viste Patrick Thoresen prov på VM-form og kom seg bak det tsjekkiske målet. Der fant han Jonas Holøs som banket til på direkten, og Norge utlignet smått sensasjonelt. Dette ga de norske guttene den vitamininnsprøytningen de trengte for å holde trykket oppe, og de skapte flere gode sjanser mot slutten av ordinær tid. Både Thoresen og Holøs kom til gode sjanser, men en heroisk innsats mot overmakten holdt bare til uavgjort og 3-3 etter å ha tatt ledelsen to ganger. Dermed måtte lagene ut i spilleforlengelse.

Tap i straffekonk
Hemsky tok den første straffen for Tsjekkia, og satte den sikkert bak den norske sisteskansen.

Per Åge Skrøder tok Norges første straffe, men i motsetning til i fjorårets VM bommet Skrøder på Norges åpningsstraffe.

Petr Nedved tok så Tjekkias andre straffe, men den rutinerte hockeyspilleren klarte ikke å overliste Lars Haugen.

Det klarte heller ikke Patrick Thoresen, men Lars Haugen reddet nok engang da Kreicji bommet.

Men Morten Ask bommet på Norges siste straffe, og dermed ble det Tsjekkia som vant straffekonken 1-0.

.