Tiggere1
Tiggere1

Vil heller tigge enn å dø av sult i Romania

Rumenske tiggere mener de ikke har noe valg.

Til tross for et instendig ønske fra partiledelsen ble et forslag til forbud mot tigging vedtatt med dundrende flertall under Høyres landsmøte på søndag.

En stor del av tiggerne i Oslo er rumenere, og det er behovet for penger reisen til Norge nødvendig forteller de TV 2 møter i hovedstadens gater. Jobbmulighetene i hjemlandet er svært begrenset, og dermed er alternativet enkelt og kaldt for de mange som legger turen til Oslo.

Les også: Høyre vil forby tigging

Ønsker seg jobb

Flere av de tilreisende rumenerne oppgir at de ønsker seg en jobb i Norge.

– Hadde jeg fått muligheten til å jobbe i Norge, ville jeg selvfølgelig gjort det, sier en av romenerne men legger til at hun ikke har forsøkt å får arbeid.

– Jeg har ikke prøvd fordi jeg ikke kan språket. Det er ikke mulig å få jobb i Norge hvis man ikke kan språket.

Flere TV 2 har snakket med forteller at de ønsker seg en jobb.

– Ja ja, selvfølgelig har jeg prøvd å få meg jobb. Så gammel som jeg er, ville jeg tatt en hvilke jobb som helst. Det spiller ikke noen rolle hvor mye jeg hadde tjent.

Les også: Sp støtter Høyre om forbud mot tigging

– Kan legge oss ned og dø

Med 184 mot 102 stemmer vedtok Høyres landsmøte søndag å gå inn for å gjeninnføre forbudet mot tigging. Blir dette forslaget vedtatt i Stortinget blir de nødt til å reise tilbake til Romania. Der venter arbeidsløshet og fattigdom.

– Hvis det blir forbudt å tigge i Norge må vi reise tilbake til Romania og dø av sult, sier en av tiggerne og legger til:

– Vi kan like godt legge oss ned å dø. Vi har ingen penger, ingen mat, ingen jobb.

Nordmenn er snille

De rumenske tiggerene er samstemte i at det er bedre i Norge enn i mange andre land.

– Vi har ingen mulighet til å få jobb, vi får ingen sosial støtte. Alle sosiale ordninger har blitt kuttet, sier en.

– Det er mye bedre her i Norge enn i andre land. Nordmenn er veldig snille.

Les også: Sp og Frp krever tiggeforbud – Høyre og Ap på gli

Den tigging som gjøres av folk fra Romania i Oslo, har noen bestemte trekk. Hovedtendensen er at de har en kopp til å motta penger i, og at de sitter på bakken. De benytter seg ofte av flere, ulike plasser. De benytter seg også av nye steder å tigge, og utvider dermed området i byen for hvor tiggere blir synlige.

Oslo-ordfører Fabian Stang var også en av de som gikk inn for et forbud mot tigging.

– Når jeg ønsker et tiggerforbud er det fordi vi stimulerer medmennesker til en fornedrelse. Vi må hjelpe dem til å klare seg selv der de bor. Romfolkets utfordringer må løses gjennom milliarder i EU-prosjekter, ikke til å tro at deres fattigdom kan løses med våre ti-kroninger, sa ordfører i Oslo, Fabian Stang til TV 2.