Maria Sjarapova (Foto: MICHAELA REHLE/Reuters)
Maria Sjarapova (Foto: MICHAELA REHLE/Reuters)
Maria Sjarapova (Foto: ANDREA COMAS/Reuters)
Maria Sjarapova (Foto: ANDREA COMAS/Reuters)
Maria Sjarapova (Foto: Michael Probst/Ap)
Maria Sjarapova (Foto: Michael Probst/Ap)
Maria Sjarapova (Foto: ANDREA COMAS/Reuters)
Maria Sjarapova (Foto: ANDREA COMAS/Reuters)

– Stønningen er pinlig. Jeg hater den og det er en vits

Tennislegende slakter Sjarapova og co.

Stønningen til de kvinnelige tennisstjernene Victoria Azarenka og Maria Sjarapova har fått mye oppmerksomhet, og nå går også tennislegenden Boris Becker hardt ut mot fenomenet.

– Det er et større problem hos de kvinnelige utøverne ettersom de fleste karene ikke stønner. Det er pinlig. Jeg hater den og jeg mener det er en vits, sier Becker til thetennisspace.com.

– Feilen ble gjort for 20 år siden
Han mener noe burde blitt gjort alt for 20 år siden, da det var Monica Seles som var høylytt. Men han tror ikke løsningen er å nekte dagens stjerner å stønne.

– Du kan ikke ta det vekk fra Azarenka eller Sjarapova, fordi det er slik de gjør det. Feilen ble gjort for 20 år siden. De lot det skje og lot det gå så langt som dette, sier Becker.

– Det er vanskelig å plutselig si til Sjarapova «du kan ikke stønne lenger». Hun har spilt på denne måten i mange år, med suksess. Du må starte med tenåringene, med de yngre spillerne, fortsetter han.

Boris Becker
  (Foto: BERND KAMMERER/AP)
Boris Becker (Foto: BERND KAMMERER/AP)

– Endrer seg med juniorene
Tidenes norske tennisspiller, Christian Ruud, har tidligere tatt til orde for stønnestraff i kvinnetennis. Men i stedet for straff jobbes det nå for at yngre spillere skal læres opp til å spille uten å stønne.

– Jeg har hørt at ting endrer seg med juniorene. Jeg mener det er det riktige å lære de på ti og tolv år at «det er ikke kult, vi liker det ikke, slutt med det og det er ikke nødvendig - du spiller ikke bedre tennis ved å stønne», sier Becker.

Den høylytte stønningen kan imidlertid kamuflere lyden for slaget, noe som kan gjøre det vanskelig å bedømme hvor ballen går.

Stønnemotstanderne er misfornøyde både med at det er forstyrrende for motstanderen og at det er sjenerende for tilskuerne.

Men Sjarapova var klinkende klar på at hun ikke ville endre seg da hun snakket om stønningen i januar.

– Jeg har oppført meg på samme måte i hele min karrière. Ingen viktig person har fortalt meg at jeg at jeg skal endre meg eller gjøre noe annerledes, sa Sjarapova da.