FOR DE TØFFESTE: Nibbedobbelen og Nibbeløpet i Geiranger er  Norges hardeste motbakkekonkurranser. I år kan du kombinere begge, men da må du forsere 3000 høydemeter på én dag. Bildet er tatt under sykkelrittet i 2009. (Foto: Knut Arild Maråk/)
FOR DE TØFFESTE: Nibbedobbelen og Nibbeløpet i Geiranger er Norges hardeste motbakkekonkurranser. I år kan du kombinere begge, men da må du forsere 3000 høydemeter på én dag. Bildet er tatt under sykkelrittet i 2009. (Foto: Knut Arild Maråk/)

Her er Norges lengste og tøffeste motbakkeløp

Liker du blodslit? I år dobler Geiranger sitt 21 kilometer lange fjelløp.

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn proff pulsklokke

– Vi har 20-årsjubileum i år. I den anledning lanserer vi en prøveordning der man kan kombinere både Nibberittet og Nibbeløpet, der du må forsere 3000 høydemeter totalt, sier arrangementskoordinator Knut Arild Maråk i Geiranger Idrettslag.

Nyvinningen heter Nibbedobbelen, som finner sted 16. juni.

Nibbedobbelen
  og Nibbeløpet i Geiranger er kanskje Norges hardeste motbakkeløp. Her
  fra løpet i 2010. (Foto: Knut Arild Maråk/)
Nibbedobbelen og Nibbeløpet i Geiranger er kanskje Norges hardeste motbakkeløp. Her fra løpet i 2010. (Foto: Knut Arild Maråk/)

LES OGSÅ: Terminliste motbakkeløp i Norge

Nibberittet og Nibbeløpet er veletablerte arrangement, der du enten sykler eller springer de 21 kilometerne fra Geirangerfjorden til toppen av Dalsnibba, 1476 meter over havet.

I Nibbedobbelen sykler du først til topps, før du ruller tilbake til start ved fjorden. Deretter springer du den samme knallharde løypa opp igjen.

LES OGSÅ: Test deg selv: Sjekk om kroppen din er ung!

– Hvorfor velger dere å doble distansen i år?

– Vi fikk en forespørsel fra to lokale kompiser – Arve Haugland og og Martin Hauge-Nilsen – som lurte på om de ikke kunne få delta på begge deler. Vi tente på ideen, som er triatloninspirert. Per nå er fem deltakere påmeldt til dobbelen, forteller Maråk.

Nibbedobbelen og Nibbeløpet i Geiranger er kanskje
  Norges hardeste motbakkeløp. Her fra 2011. (Foto: Knut Arild Maråk/)
Nibbedobbelen og Nibbeløpet i Geiranger er kanskje Norges hardeste motbakkeløp. Her fra 2011. (Foto: Knut Arild Maråk/)

Disse har rekordene
Starten på sykkeletappen går klokken 08.30 og springeetappen begynner klokken 11.30.

* Sykkelrekorden tilhører Alf-Roger Holme på 1.03,39.

* Løperekorden er satt av skiskytter Hans Martin Gjedrem på 1.28,57.

LES OGSÅ: Klarer du å løpe hele denne bakken?

Dersom du deltar i Nibbedobbelen må du altså være forberedt på å slite i over to og en halv time. Skåla Opp, som betegnes som Europas lengste motbakkeløp, har en totalstigning på 1848 meter. Løyperekorden i Skåla tilhører tyrkiske Ahmet Arslan på 1.07,38.

Like tøft som Touren
– Å sykle opp til Dalsnibba er litt enklere enn å løpe, selv om snittstigningen er rundt syv prosent. De første 16 kilometerne går på asfalt. Her er det viktig å ikke åpne for hardt, men finne et tempo du klarer å holde lenge. De siste fem kilometerne går på privat grusvei og er hardere, forteller Maråk.

Noen få nedoverbakker underveis gjør at totalstigningen er ca. 1500 høydemeter. På sykkel tilsvarer dette Tour de France-klassikere som Mont Ventoux og Col du Tourmalet.

Du kan lese mer om arrangementet, se bilder og video her

Nibbedobbelen
  og Nibbeløpet i Geiranger er kanskje Norges hardeste motbakkeløp. Her
  fra 2011. (Foto: Knut Arild Maråk/)
Nibbedobbelen og Nibbeløpet i Geiranger er kanskje Norges hardeste motbakkeløp. Her fra 2011. (Foto: Knut Arild Maråk/)

LES OGSÅ: Birkebeinerne trener mindre enn mange tror

I fjor deltok 788 ryttere og løpere, deriblant entusiaster fra Tyskland, Nederland, Østerrike og Sverige.

Nibbearrangementet er hovedinntektskilden til to lokale idrettslag, og Geiranger IL spesielt. 120 funksjonærer bidrar til å avvikle løpsfesten, mange av dem trafikkvakter.

Stenger trafikken
– Geiranger er en av landets mest besøkte turistveier, men vi stenger trafikken under fellesstartene, samt de siste fem kilometerne, opplyser arrangøren.

Du bør være tidlig ute om du ønsker overnatting, for de lokale overnattingsstedene er rimelig fullbookete i turistsesongen. Dersom du ankommer samme dag må du være oppmerksom på at fergen kan være en flaskehals.

Kjøretiden til Geiranger fra Oslo (450 km) er 6 timer, fra Bergen (370 km) 4,5 timer og Ålesund (110 km) cirka to timer, ifølge googlemaps.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!