hannesorvaag
hannesorvaag

Her får Hanne Sørvaag sjekket kolesterolet sitt på direkten

Hjerte- og karsykdommer forårsaker årlig 1 av 3 dødsfall.

Hvert år dør over tusen nordmenn under 65 år av hjerteinfarkt - og Verdens Helseorganisasjon mener at 80 prosent av disse dødsfallene kunne vært unngått ved kostholds- og livstilsendringer.

Høyt kolesterolnivå er en viktig indikator for hjertehelsen, men høyt kolesterol gir ingen symptomer.

– Syv av ti vet ikke hvor høyt kolesterol de har, mens i andre land for eksempel USA er det motsatt. Der kjenner syv av ti sitt kolesterolnivå. Kolesterol er én av flere viktige risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer, men det er kanskje den faktoren vi ikke merker noe til, forteller Tor Ole Klemsdal, avdelingsoverlege på preventiv kardiologi på Ullevål.

Les også: Bekymret lege: – Lavkarbodiett kan gi helseplager

«Sjekkedagen»

Mandag 7. mai startet det som kalles «sjekkedagen», som markerer starten på Sjekkeuken. Det er en landsdekkende glimt i øye-kampanje hvor nordmenn oppfordres til å sjekke kolesterolet for å være føre var når det gjelder sin egen hjertehelse.

Artisten Hanne Sørvaag, for tiden aktuell som mentor i «The Voice», fronter denne kampanjen.

– Helsa er viktig for meg, også hadde jeg en morfar som hadde mye hjerteinfarkt, og derfor føltes det ekstra nært og ekstra viktig for meg, forteller hun til God morgen Norge, om hvorfor hun mener det er viktig å sette fokus på kampanjen.

Hjerte- og karsykdommer er den største folkesykdommen i Norge, og forårsaker årlig 1 av 3 dødsfall. I dag (7. mai) kan folk sjekke sitt kolesterolnivå gratis på alle Boots-apotek i Norge. Det skjer ved at de tar en blodprøve fra fingeren din, som viser ditt nivå. Den bør ligge under fem.

Les også: For ti måneder siden veide Rune Stenseth 162 kg, i helgen syklet han Birken

Høyere nivå enn USA

Hanne får sjekket sitt kolesterolnivå hos God morgen Norge, som viser 4,3.

– Når man er artist, reiser mye og har et litt ustabilt liv, så er det viktig å være i god form, og være på lag med kroppen så man klarer litt tøffe tak innimellom, sier hun.

Klemsdal anbefaler folk å sjekke seg hvert femte år.

– Norge hadde et gjennomsnittskolesterol på nesten syv tilbake på 1970-tallet, men nå har det kommet ned på 5,5. Men fortsatt ligger nordmenn på et litt høyere nivå, enn for eksempel amerikanerne - noe man kanskje ikke skulle tro. Vi regner med at 15 000 nordmenn har arvelig høyt kolesterol, og kun halvparten av de vet om det, forteller avdelingslegen.

Les også: Kolesterolpasienter lever lenger

1 av 5 har aldri testet kolesterolet

En ny undersøkelse viser at 1 av 5 nordmenn over 30 år aldri har testet kolesterolet. 73 prosent aner ikke hvor høyt kolesterolnivå de selv har.

– Dette er bekymringsfullt, sier overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet til God morgen Norge, som mener helsemyndighetene ikke gjør en god nok kolesteroljobb.

– Jeg vil si at helsemyndighetene ikke gjør en god nok jobb på dette området. Kolesterol er billig å måle, det koster under ti kroner å gjennomføre en test. Når vi vet at mange liv kan spares, er det uheldig at dette ikke er satt i et mye mer konstruktivt system, som for eksempel «40-årsundersøkelsen» som myndighetene nå har lagt ned, sier Retterstøl.

Bak Sjekkedagen og sjekkeuken står fem aktører: Nasjonalforeningen for folkehelse, Mills, Boots-apotek (som gjennomfører gratis testing av kolesterol i alle landets Boots-apoteker), Grethe Roede og Elixia.