geirogkristin
geirogkristin
Skogheim_Kvarme_4485
Skogheim_Kvarme_4485

Geir Kvarme og ektemannens kamp for tvillingdøtrene

Snakker ut i «Skogheim flytter inn».

I kveldens episode av «Skogheim flytter inn» møter vi skuespiller Geir Kvarme.

Han er kjent fra «Fredriksons fabrikk», «Offshore», «Nr. 13», «Hotel Cæsar», sin rolle i «Blåfjell» og sine mange teaterroller.

Programleder Kristin Skogheim tar turen til og Geir, hans danske ektemann Sebastian og barna Nola og Anna på fire år, i deres leilighet i Oslo.

Fikk uventet brev i posten

De to barna ble til med hjelp av en surrogatmor i USA, og fire år etter møtte familien på en enorm utfordring.

I fjor sommer ble det nemlig kjent at ekteparet og flere andre foreldre som ble gransket av myndighetene, og at de hadde fått beskjed om at de ikke kunne være foreldre til døtrene etter norsk lov.

Ifølge norsk lov er det den som føder som er mor til barnet, uavhengig om det er barnets biologiske mor. Loven sier også at et barn kun kan ha én genetisk far.

Les også: Geir Kvarme eller ektemannen kan miste retten til barna: – En uvirkelig klappjakt

Det kom som et sjokk på den lille familien, og de valgte å stå frem og kjempe mot byråkratiet.

– Vi fikk brev i posten der det stod at etter fire år så kan dere ikke være foreldre til barna deres, og dere har egentlig aldri vært det etter norsk lov. Så tenkte jeg «nå må jeg bruke den posisjonen jeg har og den muligheten jeg har til få oppmerksomhet i media om dette». Dette er så urimelig og det gjelder ekstremt mange familier rundt i Norge, forteller Geir Kvarme i kveldens episode.

Se video fra «Skogheim flytter inn» øverst!

– Alle barn har rett til foreldre. Bortsett fra disse barn som er født ved surrogati, liksom. Det kan ikke det norske samfunnet være bekjent av, fortsetter Kvarme.

geir2
geir2

Åpent brev til likestillingsministeren

Han skrev også tidligere i år et åpent brev i Dagbladet til daværende likestillingsminister Audun Lysbakken.

– Du vil frata minst én av, eller begge mine barn en av sine foreldre. Det vil frata minst én av mine døtre sitt statsborgerskap som hun er innvilget gjennom meg, min ektefelle er dansk, skriver han i brevet til barne- og likestillingsministeren.

Les også: Geir Kvarme langer ut mot Lysbakken

– Det var ikke ulovlig

Geir Kvarme forteller til programleder Kristin Skogheim at han har brukt mye tid på denne saken.

– Så du det som en mulighet, dette trøbbelet dere er satt i? spør Kristin.

– Jeg så det som en utfordring at vi kunne komme på kanten av norsk lovverk. men det var ikke ulovlig. Dessuten så sjekket vi med så mange offentlige instanser som vi kunne. Og vi fikk på en måte en slags oppskrift på hvordan vi skulle gjøre det. Men så begynte det å fødes en del barn i India, og da fikk myndighetene litt hetta, sier Geir som forteller at han tror at surrogati er kommet for å bli, og at man må sikre hvordan dette gjøres gjennom lovverk.

Møt hele familien og hør Geirs historie i «Skogheim flytter inn» på TV 2 i kveld klokken 20.00!