Yaya Toure (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
Yaya Toure (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
Yaya Toure (Foto: DAVID MOIR/Reuters)
Yaya Toure (Foto: DAVID MOIR/Reuters)
Yaya Touré (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Yaya Touré (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Yaya Toure (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)
Yaya Toure (Foto: Owen Humphreys/Pa Photos)

Jada, Yaya! City cruiser mot ligagull etter 2-0 mot Newcastle

Sjekk scoringene til Yaya Touré som senket Newcastle på St. James' Park.

Newcastle-Manchester City 0-2
Sjekk målene i videovinduet øverst i saken!

Manchester City-toget ruller videre, og med tre poeng på St. James' Park kan de lyseblå stjernene sikre seg sitt første ligagull på 44 år på hjemmebane mot QPR neste helg. For Newcastle ble søndagens tap en bremsekloss i drømmen om Mesterliga-plass neste sesong, men ettersom Arsenal tapte poeng lørdag og Tottenham kun klarte uavgjort søndag er Alan Pardews mannskap fremdeles med i kampen.

Yaya Touré ble den store City-helten med sine to scoringer, som begge kom etter at Citys storvokste midtbanestjerne ble forflyttet fram i banen. Da City trengte scoring som mest valgte nemlig Roberto Mancini å sette inn Nigel de Jong som erstatter for Samir Nasri, og selv om nederlenderen er en defensiv midtbanespiller var det dette grepet som til slutt skulle avgjøre kampen.

- God endring av Mancini. Å sette inn Nigel de Jong, som vi kritiserte fordi vi forventet en offensiv spiller, gjorde at Touré kunne gå fremover i banen. Det ble avgjørende og Manchester City vant fortjent, sa Gianfranco Zola i TV 2-studio etter kampen.

Keeper Joe Hart tar ikke ligatittelen på forskudd etter seieren.

- Vi har en stor kamp igjen. Det var en tøff kamp her. Newcastle har vært veldig gode denne sesongen og det gjør dette resultatet enda bedre, sa Hart.

City-keeperen gjorde selv noen strålende redninger, men var først og fremst opptatt av å hylle hele laget etter seieren.

- Jeg vil ikke fremheve enkeltspillere, men Yaya vant kampen for oss i dag og kommer til å stjele overskriftene. Jeg er stolt av han og alle på laget. Vi har gjort oss fortjent til å være hvor vi er. Nå er det bare 'same old, same old' frem til neste kamp, sa City-keeperen.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

City sterkest i åpningen
Etter drøye ti minutter kom kampens første sjanse, da David Silva ble spilt gjennom på venstresiden. Spanjolen mottok ballen fra Samir Nasri og fikk løsnet skudd med sin dødelige venstrefot, men heldigvis for hjemmelaget var Tim Krul parat og fikk avverget med en god redning.

Etter kvarteret gikk det et gisp gjennom hjemmepublikummet, da Cheick Tioté satt på bakken og ba om dommerens oppmerksomhet. De fleste trodde nok at det var hodesmellen han pådro seg mot Chelsea som hadde gjort seg gjeldende på ny, men ivorianeren så i stedet ut til å slite med en lårskade og kunne spille videre.

Et par minutter senere var det City som nok en gang kom til en halvfarlighet, da Sergio Agüero dro seg innover i banen fra sin plass på venstrekanten og kom til avslutning med høyrefoten. Denne gangen var skuddet for løst og havnet rett i klypene på en ikke nevneverdig brydd Tim Krul.

Nye to minutter senere så Tim Krul ut til å tabbe seg virkelig ut da han feilberegnet en lang ball og ble passert av Sergio Agüero, men fra litt for skrå vinkel klarte ikke argentineren å utnytte at målet var tomt og det hele endte med hjørnespark for gjestene.

Etter 25 minutter kom kampens første gule kort. Hatem Ben Arfa havnet i dommerens bok etter å ha holdt igjen en fremadstormende Gaël Clichy. På det påfølgende frisparket forsøkte Carlos Tévez skuddfoten for første gang i kampen, men selv om ballen snek seg over muren og spratt ubeleilig hadde nederlandske Krul i Newcastle-buret full kontroll ved denne anledningen.

Newcastle med farlig dobbeltsjanse
Da snaue halvtimen var spilt viste Newcastle for første gang i kampen tegn til farligheter. Først skjøt Demba Ba over fra distanse, og på det påfølgende utsparket sleivet Joe Hart såpass mye at Newcastle fikk en overgangsmulighet. Da Yohan Cabaye så ut til å være på vei gjennom ble han revet over ende av Gareth Barry, som ble den andre spilleren for dagen som havnet i dommer Webbs sorte bok.

Webb var ivrig med kortene i denne perioden av kampen, og bare drøye minuttet senere fikk nok en spiller se det gule. Denne gangen var det Cheick Tioté som ble straffet etter å ha mislyktes i et taklingsforsøk bakfra på David Silva.

Like etter kom hjemmelaget til sin desidert største sjanse i omgangen. Jonás Gutiérrez snappet ballen fra landsmannen Pablo Zabaleta og satte fart på. Innlegget fra argentineren var farlig, og Demba Ba fikk sjansen fra snaue ti meter. Hans forsøk ble nydelig blokkert av Gaël Clichy, men andreballen falt til Hatem Ben Arfa som forsøkte seg på hel volley fra skrått i feltet. Denne gangen var det keeper Joe Hart som reddet serielederen, da han vartet opp med en strålende redning i sitt nærmeste hjørne.

I minuttene som fulgte var det duket for nye gule kort. Først måtte James Perch tåle dommer Webbs vrede etter å ha kakket Carlos Tévez på hælen, før Yaya Touré også fikk gult etter å ha lagt ned Davide Santon rundt midtstreken.

Barry forsøkte seg - redning på strek fra Santon
Fem minutter før pause var det City og Gareth Barry sin tur til å komme til en utrolig dobbeltmulighet. David Silva tok seg rundt på venstresiden og fikk lagt nydelig inn med et hardt og flatt innlegg. Like innenfor sekstenmeterstreken ventet Barry, som forsøkte seg med et hardt og lavt skudd som ble blokkert. Barry var også raskest på andreballen og denne gangen var avslutningen betydelig farligere og gikk forbi Krul i Newcastle-buret. Heldigvis for hjemmelaget hadde de, som så mange ganger før denne sesongen, en mann på streken.

Denne gang var det Davide Santon som stod på streken og fikk avverget for skjærene, noe som førte til at lagene gikk til pause på stillingen 0-0.

Touré skiftet rolle
Den første halvdelen av andre omgang bestod for det meste av stillingskrig og langskudd, men både Yaya Tourés og Carlos Tevez' forsøk ble for dårlige og gav ingen tellende resultat. Etter drøye timen foretok Roberto Mancini dagens første City-bytte. Nigel de Jong erstattet Samir Nasri, noe som gjorde at Yaya Touré ble flyttet høyere i banen for de lyseblå.

Snaue tjue minutter ut i omgangen kom Newcastle til omgangens største sjanse. Hatem Ben Arfa fintet bort Gaël Clichy og banket til fra hjørnet av femmeteren. Uheldigvis for hjemmelaget måtte franskmannen avsluttet med høyrefoten i stedet for den venstre, og forsøket forsvant over tverrliggeren til Joe Hart.

Etter snaue 70 minutter foretok Roberto Mancini nok et spillerbytte, og denne gangen var det et rent spissbytte. Edin Dzeko kom inn og Carlos Tévez gikk ut. Minuttet etter smalt det.

Nydelig skudd sendte gjestene foran
Yaya Touré sprudlet i sin nye offensive rolle, spilte vegg med Sergio Agüero og fikk ballen igjen på rundt 25 meter. Ivorianeren tok seg tid til å sikte og bredsidet ballen elegant ned i Tim Kruls lengste hjørne. Newcastle-manager Alan Pardew responderte med et dobbeltbytte. Hatem Ben Arfa og James Perch forlot banen til fordel for Shola Ameobi og Shane Ferguson.

Minuttet etter kunne Sergio Agüero sikret seieren, men alene med Tim Krul mislyktes argentineren. Pasningen fra David Silva var perfekt vektet og traff Agüeros løp, men den tidligere Atletico Madrid-spissens avslutning gikk utrolig nok til side for målet til Tim Krul.

Tolv minutter før slutt kom Papiss Cissé til sin første avslutning i kampen. Innbytter Ameobi la inn fra høyre og senegaleseren forsøkte seg med hodet. Uheldigvis for hjemmelaget traff headingen til side for mål. Like etter var det andre innbytteren, Shane Ferguson, sin tur til å skape problemer for gjestene. Pablo Zabaleta så seg nødt til å legge angriperen i bakken og fikk se det gule kortet av Howard Webb. Like etter havnet Ferguson selv i dommerens bok, da han var overivrig og løp David Silva overende.

Kampen svingte, og sju minutter før slutt kunne Yaya Touré blitt tomålsccorer. Ivorianeren ble spilt gjennom alene med keeper, men snublet i det han skulle runde Krul og sløste bort sin egen scoringsmulighet. I stedet fikk han fra liggende posisjon hælsparket til Sergio Agüero, men heller ikke han klarte å score. Argentinerens avslutningsforsøk ble blokkert og gikk over, til hjørnespark for gjestene.

Fem minutter før slutt foretok Mancini sitt siste bytte for dagen, da Micah Richards erstattet David Silva. Seieren skulle trygges.

Tourés andre i sluttminuttene
Minuttet før slutt kom scoringen som avgjorde kampen i Citys favør, og nok en gang var det Yaya Touré som gorde det. En lekker tunnelpasning fra Gaël Clichy fant ivorianeren, som med ryggen halvveis mot mål på elegant vis fikk vippet ballen over Krul og i mål til 2-0-seier.

Med denne scoringen ble Touré nok en gang den store helten for de lyseblå da det gjaldt som mest. Ivorianeren ble også matchvinner både i semifinalen og finalen av fjorårets FA Cup. Denne gangen var det et enda større trofé som stod på spill - ligatittelen.

For Newcastle er det nå to poeng opp til Arsenal på 3.plass og ett poeng opp til Tottenham på 4.plass, foran det som blir en utrolig spennende sisterunde.

Har Manchester City sikret seg ligagullet nå? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!