Jakob Silfverberg gratuleres av lagkameratene etter 1 0 scoringen. I forgrunnen en oppgitt Mads Hansen   som scoret Norges mål. (Foto: JESSICA GOW/Ap)
Jakob Silfverberg gratuleres av lagkameratene etter 1 0 scoringen. I forgrunnen en oppgitt Mads Hansen som scoret Norges mål. (Foto: JESSICA GOW/Ap)
Viktor Stalberg og Ole Kristian Tollefsen knuffer (Foto: PETR JOSEK/Reuters)
Viktor Stalberg og Ole Kristian Tollefsen knuffer (Foto: PETR JOSEK/Reuters)
Roy Johansen mener AHL ikke er en blivende liga for Mats Zuccarello Aasen. (Foto: TV 2.)
Roy Johansen mener AHL ikke er en blivende liga for Mats Zuccarello Aasen. (Foto: TV 2.)

Sverige fikk revansje i VM-åpningen

Mads Hansen eneste norske målscorer da Norge tapte basketaket mot Sverige.

Sverige-Norge 3-1

For tredje gang på tre år møttes Sverige og Norge i åpningskamp i VM. Norge hadde et håp om å gjenta seieren fra fjorårets VM, men svenskene tok naboen fra vest mer på alvor denne gangen. Norge møtte også Sverige da VM sist ble spilt i Globen i 1995. Den gang vant svenskene med klare 5-0. En slik utklassing ble det ikke denne gangen.

– Jeg synes vi klarte oss greit. Lars (Haugen) holder oss inne i matchen. Selvfølgelig er vi skuffet over at vi ikke greide å gjenta bragden fra i fjor, men det var greit gjennomført, sier Patrick Thoresen til TV 2 Sporten.

TV 2 Play: Se intervju med Patrick Thoresen

«Hvor ble det av den svenske ishockeyfesten?», var det en svensk journalist som spurte. Det var nemlig langt fra fullt i den svenske storstuen, og blant snaue 8000 tilskuere var det de norske tilhengerne som ga mest lyd fra seg.

Norge holdt lenge stand
Nordmennene hang godt med innledningsvis, og den norske målvakten Lars Haugen virket også solid. Backene lot seg heller ikke pille på nesten av meritterte NHL-proffer.

Sverige anført av NHL-stjernene Henrik Zetterberg, Daniel Alfredsson og Erik Karlsson skremte ingen innledningsvis.

Korte bytter, friske bein og et kaldt hode var resepten fra landslagssjef Roy Johansen. Unødvendige utvisninger måtte unngås for en hver pris.

Silfverberg ordnet 1-0
Svenskene tok ledelsen ved Brynäs- og Ottawa-spilleren Jakob Silfverberg da en nordmann satt i utvisningsboksen i første periode.

Mange skudd og trafikk foran mål skulle til for å lykkes offensivt. At man skulle oppnå samme uttelling i overtall som under VM i Slovakia i fjor, trodde Johansen ikke ville gjenta seg. Den gang var nordmennene helt i verdensklasse.

Patrick Thoresen mener Norge må ta selvkritikk når det kommer til overtallsspillet.

– Vi må skape flere store sjanser i overtall. Vi scoret ikke i power play, selv om vi har nok power plays til å score, sier Thoresen.

TV 2 Play: Jonas Holøs: - De har et stjernespekket lag

Norge slo tilbake
Nordmennene hadde også sine muligheter og gode skudd mot svenskenes målvakt Jhonas Enroth. Etter kun 20 sekunder av midtperioden satte Mads Hansen inn utligningen på et skudd fra blålinjen.

En fortjent scoring etter det som skjedde i åpningsperioden.

Svenskene virket mer dominerende etter at de hadde fått summet seg. De gikk opp til 2-1 da Marcus Krüger fikk stå alene ved den ene stolpen. I siste periode gikk Sverige opp til 3-1 da Loui Eriksson kombinerte flott med Zetterberg. Akkurat ved den anledningen var det stor forskjell mellom lagene.

Lars Haugen (Foto: SCANPIX SWEDEN/Reuters)
Lars Haugen (Foto: SCANPIX SWEDEN/Reuters)

– For mange utvisninger
– Vi rakk ikke helt til. Vi spilte en bra match, men det er kvalitet i svenskenes lag, sier Anders Bastiansen til TV 2 Sporten.

TV 2 Play: Se intervju med Anders Bastiansen

– Dommerne legger seg på et nivå, og så må vi følge det. Det er vår feil når vi tar for mange utvisninger, sier Bastiansen.

– Nå må vi legge denne kampen bak oss. Jeg håper og tror at vi kan forbedre oss. Nå satser vi på en tøff match mot Russland, sier Patrick Thoresen.

Norge møter Russland (6/5), Tsjekkia (7/5), Italia (9/5), Latvia (12/5), Tyskland (13/5) og Danmark (15/5). (TV 2 SPORTEN/NTB)