Aksel Lund Svindal (Foto: LEONHARD FOEGER/Reuters)
Aksel Lund Svindal (Foto: LEONHARD FOEGER/Reuters)

Lund Svindal vil gjenvinne tronen som verdens beste alpinist

Aksel Lund Svindal har mål nummer én klart for kommende sesong, men målet om sammenlagtseier i verdenscupen skal ikke gå på bekostning av drømmen om VM-gull i Schladming.

Røldal (TV 2 Sporten): Etter en mesterskapsfri vinter venter VM i østerriske Schladming i februar neste år, men for Aksel Lund Svindal betyr én ting mer enn noe annet: Å gjenvinne tronen som verdens beste alpinist ved å vinne verdenscupen.

- Det er nok sammenlagtcupen som frister aller mest, lyst til å vinne den igjen, sier Lund Svindal til tv2.no.

- V-cupen er størst
I idylliske Røldal lader alpinlandslaget opp med å teste nye ski under strøkne forhold. Samtidig blir det også litt tid til fotballspill innimellom.

- Oldboysfotball er mye mer skummelt enn å stå utfor omtrent, så det ligger ingen framtidig karriere der, gliser 29-åringen etter nok en fulltreffer i den lokale ballbingen.

Se reportasje i videovinduet øverst

- I bakken er det helt perfekt om morgenen etter at nattefrosten har gjort sitt. Det er tidlig å stå opp klokka fem, men med den utrolige servicen vi får her og det fantastiske været er det bare å nyte det, sier den doble verdenscupvinneren (2007 og 2009).

LES OGSÅ: Nye og smalere ski bekymrer Jansrud

Planen for kommende sesong er derimot helt klare.

- Sammenlagtcupen er det største som er for oss, kanskje i tillegg til OL-gull, siden det bare er hvert fjerde år, mener han.

- Når det i tillegg blir slike dueller som det var mellom Marcel Hirscher (Østerrike) og Beat Feuz (Sveits) i år, så blir det ekstra spennende (Hirscher vant med 25 poeng, red.anm). Det er det alle snakker om gjennom sesongen, og det er der oppe jeg skal være. I år endte jeg litt over 200 poeng bak, neste år går jeg for å vinne.

- Kan vinne uten å være god i slalåm
For 29-åringen svir det nemlig at han ikke har fått løfte krystallkula siden 2009. Den gang vant han trofeet uten et eneste poeng i slalåm, en bedrift tror han det er mulig å gjenta.

- Ja, det er nok det. Det har å gjøre med at det har vært en del kombirenn de siste sesongene, der har slalåmkjørerne dominert, og ryktene sier at det kan bli færre til vinteren. I tillegg så var jo Feuz bare 25 poeng unna å vinne verdenscupen i år, han hadde kanskje fortjent å vinne cupen til slutt, og han er jo ingen slalåmkjører. Så det går an.

- Hvor mye mer spesialisert er grenene blitt siden du kom inn i verdenscupsirkuset i 2001?

- Det har blitt mer spesialisert, slik at slalåmspesialistene sjeldent henger med i fartsdisiplinene, men unntak av Hirscher. Det er en mix av dét og at det er så tett konkurranseprogram som har gjort at det har blitt sånn, forklarer Lund Svindal.

- Er ikke favoritt
Favorittstempelet gir han derimot galant videre til duoen som i år ble nummer én og to

- Hirscher og Feuz var helt rå i fjor, så de er de største favorittene. Bak der er det Ivica Kostelic og meg, og et par til – kanskje Jansrud, som skal være med å kjempe, tror Lund Svindal.

Lørenskog-gutten vil ikke la fokuset på den totale verdenscupen gå på bekostning av VM-satsingen.

- Det er i såfall maks snakk om å stå over ett eller to renn like i forkant. For oss så går det mer på det mentale og det å ha prestert i renn som er viktig inn mot mesterskap, at man kjører seg i form. I grunn er det ikke mange dagene hvile man trenger før et mesterskap for å være klar.

- Dessuten så henger det sammen. Er du god nok til å vinne i VM så er du god nok til å vinne både før og etter. I mesterskap er det å bli nummer en, to eller tre som gjelder, så det blir en naturlig målsetning i tillegg til v-cupen, påpeker mannen som blir Norges største gullhåp også neste sesong.