UNG FAVORITT: Asbjørn Berland fra Samnanger er bare 20 år, men er likevel en av Norges beste motbakkeløpere. Her fra Skåla Opp i 2011. (Foto: Christian Prestegård/)
UNG FAVORITT: Asbjørn Berland fra Samnanger er bare 20 år, men er likevel en av Norges beste motbakkeløpere. Her fra Skåla Opp i 2011. (Foto: Christian Prestegård/)

Derfor kan ungdommen slå deg i motbakkene

Seig og veltrent, men likevel knust av tenåringer? Kristian Skjeldal gir deg svaret på hvorfor.

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn proff pulsklokke

2012 ligger an til å bli et rekordår for motbakkeløp i Norge.

Nå er sesongen i full gang, med norgescupåpning i Lærdal førstkommende helg. Les mer om norgescupen her

Kristen Skjeldal (Foto: Jon Hagebø)
Kristen Skjeldal (Foto: Jon Hagebø)

LES OGSÅ: Terminliste motbakkeløp i Norge

Tradisjonelt har det vært seige typer på mellom 30 og 40 år som har dominert motbakkesporten. Men nå er ungdommene i ferd med å yppe seg. For ti år siden fantes det seks motbakkeløp i Norge, i år er tallet oppimot 160.

TEST DEG SELV: Sjekk om kroppen din er ung!

Det er faktisk slik at enkelte oppnår sine beste tider rundt 15-årsalderen

Gode 15-åringer
– Er det bare en myte at man må ha årevis med mengdetrening og hundre fjelløp i beina for å kunne hevde seg i motbakkeløp?

– Det er faktisk slik at enkelte oppnår sine beste tider rundt 15-årsalderen, siden møter de motgang. Dette har mest med kroppsvekt å gjøre. En del gutter opplever at de legger på seg muskler, mens jentene naturlig får mer former og blir litt tyngre av den grunn, sier motbakkeekspert Kristen Skjeldal (44).

Den olympiske langrennsmesteren fra Voss har en rekke topplasseringer i Stoltzekleiven Opp og Skåla Opp.

– Ferdighetene man trenger i motbakkeløp kan man opparbeide seg i ung alder. Vi finner løpere i 18-20-årsalderen som er i verdenstoppen på 5000- og 10.0000 meter, sier han til TV 2 Sporty.

LES OGSÅ: – 15-åringer er mer inaktive enn eldre

LES OGSÅ: – Hvordan lokker jeg 12-åringen med på tur?

Fysiologiske forskjeller
– Går det en grense der de eldre løperne faller av?

– Jo eldre man blir, jo hardere blir det å konkurrere i korte løp. Hurtighet er vanskelig å holde ved like, sier Kristen Skjeldal.

– De lange, seige løpene der farten er lavere passer nok 30- og 40-åringer bedre. Det lengste og tyngste motbakkeløpet vi har er Skåla, der man holder på i 1 time og 15 minutter og lengre. Her er det nok en fordel å ha flere år på baken. Men også de på 18–19 kan hevde seg, sier 44-åringen.

LES OGSÅ: Klarer du å løpe hele denne bakken?

Kristen Skjeldals favoritter i årets motbakkecup for herrer er Thorbjørn Ludvigsen fra Bergen, Øyvind Heiberg Sundby og nevnte Asbjørn Berland. På damesiden har May Britt Buer, tidligere NM- og norgescupvinner, fått favorittstempelet fra flere hold.

MOTBAKKEVINNERE: Asbjørn Berland fra Samnanger og Hilde Fenne fra Voss vant årets utgave av Stalheimskleiven Opp 1. mai. (Foto: Christian Prestegaard/)
MOTBAKKEVINNERE: Asbjørn Berland fra Samnanger og Hilde Fenne fra Voss vant årets utgave av Stalheimskleiven Opp 1. mai. (Foto: Christian Prestegaard/)

Optimistisk ungdom
– Jeg håper å plassere meg topp tre sammenlagt i norgescupen, og helst vinne, men konkurransen er tøff. På løp som bare varer 10–20 minutter har vi unge løpere en fordel, da blir de eldre for trege. Men varer konkurransen en time eller mer har de gamle en fordel, tror Asbjørn Berland.

20-åringen fra Samnanger vant Stalheimskleiva Opp 1. mai. Han mener selv at han ikke har noen typisk motbakkekropp.

Smerte varer midlertidig, mens æren varer evig!

– Jeg er 1,78 m høy og veier 70 kilo. Jeg kunne vært noen kilo lettere sammenlignet med andre løpere, men motbakkeløpere har gjerne mer muskler i beina og litt høyere BMI, sier Berland.

Asbjørn løp opp den 2 km lange løypa på Voss med 18 prosent stigning på 9.10 og var kun seks sekunder bak løyperekorden til Jon Tvedt fra 2008.

LES OGSÅ: Her bor landets ivrigste motbakkeløpere

– Hvilke løp passer deg best?

– Min styrke er i relativt bratt og mellombratt terreng hvor det varierer mellom motbakker og nokså flate partier der jeg kan øke farten. Det hjelper å jobbe med seg selv for å få til fartsøkningen, for det er lett å stagnere. Stoltzekleiven Opp (personlig rekord 9.09) er litt for bratt og kort for meg, mens løp som Fløyen Opp – med jevn, sammenhengende stigning og fast underlag – ofte passer baneløpere bedre, sier Berland.

Her er hans motbakketips til mosjonister:
* Varier mellom løping og rask gange.
* Du blir mindre stiv ved å ta korte trippesteg enn lange gåsteg.
* Du kan vinne mange plasser ved å løpe taktisk og ha et godt løpsopplegg.
* Vær forberedt på at du må slite og tåle smerte underveis.

LES OGSÅ: Motbakkekongens beste tips

– Mitt motto er at smerte bare varer midlertidig, mens æren varer evig!

– Det er utrolig deilig når du er ferdig. Du angrer aldri på at du ga alt – bare om du ikke gjorde det, er rådet fra den unge motbakkekometen.

LES OGSÅ: Her er TV 2-profilenes treningshemmeligheter

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!