grønnsaker (Foto: Davydov Aleksandr)
grønnsaker (Foto: Davydov Aleksandr)

85 prosent nordmenn spiser ikke nok grønnsaker

Helsedirektoratet: – De lave tallene gir grunn til bekymring.

Mange av oss har fått med seg anbefalingen om «5 om dagen», som betyr at vi burde få i oss fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker per dag, fordelt på halvparten frukt og bær, og halvparten grønnsaker.

En ny undersøkelse viser at vi er langt fra å følge kostrådene.

Den omfattende Norkost-undersøkelsen viser at kun 15 prosent nordmenn får i seg nok grønnsaker per dag.

Bekymret

Det er grunn til bekymring ifølge Helsedirektoratet.

– De lave tallene gir grunn til bekymring for økt forekomst av hjertekarsykdommer og flere former for kreft, skriver direktoratet i en pressemelding.

Menn og kvinner er like «dårlige» til å få i seg grønnsaker, men kvinner har høyere inntak av frukt og bær enn mennene.

– Totalt får nordmenn i seg bare omlag 150 gram grønnsaker per dag i gjennomsnitt. Dette er 100 gram mindre enn kostrådene anbefaler. Når det gjelder inntaket av grønnsaker er det ingen forskjell mellom menn og kvinner. Men kvinner spiser mer frukt og bær enn mennene, sier professor i ernæringsvitenskap, Lene Frost Andersen ved Universitetet i Oslo.

Les også: Spis deg frisk med blåbær

– Barn spiser for mye sukker

Ifølge ernæringsfysiolog Cathrine Borschenius bør også barn få i seg mer fiber, frukt og grønt. Hun nevner også at de fleste norske barn får i seg for mye sukker

– Et normalvektig barn kan gjerne spiser flere frukter om dagen. Det er sant at frukt inneholder fruktsukker, men så lenge sukkerinntaket ellers begrenses, er det helt greit med frukt. Frukt og bær inneholder også viktige vitaminer og antioksidanter. Men når det er sagt, synes jeg at flere barn gjerne kan spise mer grønnsaker og også nøtter. Nøtter er uten tvil sunt, og egner seg ypperlig som mellommåltider, i frokostblandinger, eller som snacks, har hun tidligere uttalt til God morgen Norge.

Les også: Dette er sunt for barnet ditt

Lite fisk og mye rødt kjøtt

Det viser seg også at nordmenn spiser mer rødt kjøtt, istedenfor å øke inntaket av fisk - altså omvendt av det som blir anbefalt.

– Undersøkelsen viser at mer enn halvparten ikke klarer å spise den anbefalte mengden fisk. Mange spiser også mer rødt kjøtt enn anbefalt. Det er vesentlig flere menn enn kvinner som har et høyt inntak av rødt kjøtt, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Til tross for at 85 prosent ikke får i seg nok frukt og grønt, vet svært mange hva som er sunne matvarer. Det siste året har Helsedirektoratet jobbet med å øke kunnskapen om Nøkkelhullet og kostrådene.

– Det har vi langt på vei lykkes med, hele 98 prosent kjenner til Nøkkelhullet og 8 av 10 vet at merket står for et sunnere alternativ, sier Hafstad.

Les også: Her er triksene som holder deg ung uansett alder

Tips til mellommåltid

Synes du det er vanskelig å få i deg nok frukt og grønnsaker hver dag? Velg bort det du ellers spiser som mellommåltid og erstatt det med enten nøtter, frukt, bær eller grønt.

Her er flere gode tips til herlige vårgrønnsaker og hvordan du kan lage din egen bærfest.