Kan man fikse dette selv undrer frossen Broom leser. Illustrasjonsbilde.
Kan man fikse dette selv undrer frossen Broom leser. Illustrasjonsbilde.

– Hjelp – sideruten har falt ned

Frossen bilfører trenger gode råd...

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny Kan du hjelpe en snart ganske forfrossen leser? Den ene sideruta foran i bilen min har rett og slett falt ned. Den befinner seg nå ett eller annet sted inne i døra og vil absolutt ikke komme opp igjen.

Jeg frykter at tusenlappene vil fly på et verksted og lurer derfor på om dette er noe jeg kan fikse selv. Har lite erfaring med å skru på bil og vet ikke helt hvor jeg skal begynne heller. Har du vært borti dette tidligere og kan gi meg noen gode råd?

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Heisann du frosne leser!

Ja – dette skjer fra tid til annen det på de fleste bilmerker. Hvem har ikke sett en Volvo Amazon der vinduet er kilt på plass med en skrutrekker mellom dørtrekket og sideruta?

Du sier ikke noe om hva slags bil du har, så svaret mitt må bli litt generelt. Det som er helt sikkert er at du må begynne med å demontere dørtrekket for en liten inspeksjon.

Har du elektrisk rutehver, må du sjekke om denne går. Hvis ikke – er det strøm fra/til denne? Tips: Hvis ikke strøm, så er det ofte kabelbrudd mellom karosseriet og selve døra i forkant der kablene bøyes når døra åpnes / lukkes.

Hvis derimot den elektriske motoren virker som den skal - eller du har manuelle vinduer - ligger nok feilen i selve rutehever-mekanismen. Om denne går med wire, eller om det er "saksesystem" spiller for så vidt liten rolle, man får som regel ikke kjøpt løse deler til dette – og det er som oftest en ny rutehever som gjelder.

Prisene varierer ganske mye på dette. Regn med ca. 1.500 kroner for delene. Hvis el-motoren følger med – så er det ofte mye dyrere.

Det kan være trangt å mekke inne i en bildør sier Broom-Benny.
Det kan være trangt å mekke inne i en bildør sier Broom-Benny.

Det er trangt og fælt inne i en dør og kanskje ikke akkurat en jobb for en totalt ukyndig. På et verksted fikser de ofte dette på ca. en time. Dvs. fort 1.500 kroner til...

Jeg har også vært borti at selve sideruta løsner fra festet sitt. Noen ganger er dette klips som må byttes. I andre tilfeller må den limes (med spesiallim) på plass igjen i en føringsskinne.

Som sagt vanskelig å tippe noen pris på en slik jobb. Men for ca. 3.000 – 3.500 kroner kommer du nok langt på et verksted. Går du løs på det selv, må du regne med såre knoker, men sparer altså penger hvis det går bra.

Lykke til!

LES OGSÅ: Derfor er politibilene iskalde inni

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen–og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer–skriv inn i kommentarfeltet under: