Mats Börjesson, dr. med. og spesialist i hjertesykdom. (Foto: TV 2)
Mats Börjesson, dr. med. og spesialist i hjertesykdom. (Foto: TV 2)

Svensk hjerteekspert håper Norge kommer etter

I Sverige har man i sju år anbefalt alle toppidrettsutøvere å foreta hjertescreening. I Norge diskuterer man om det er nødvendig.

Dublin (TV 2 Sporten): Allerede i 2005 anbefalte Den europeiske kardiologforeningen hjertescreening av toppidrettsutøvere. I utvalget satt en av Norges fremste på kardiologi, Hans Bjørnstad.

- Man må diskutere om man skal innføre screening for alle toppidrettsutøvere. Da er det mest aktuelt med EKG og en vanlig legeundersøkelse, sier Bjørnstad til TV 2 Sporten.

Sverige screener
I Sverige valgte både idrettsforbund og helsedirektorat å videreformidle anbefalingen til svenske utøvere.

- Anbefalingen er at alle lar seg undersøke på elitenivå, allerede fra 16-årsalder. Det er ikke lovbestemt, men anbefalt å gjøre. Det er den beste måten å avdekke uregelmessigheter og medfødte hjertesykdommer eller -feil, sier hjertespesialisten Mats Börjesson.

Les også: Ståle Solbakken skeptisk til omfattende hjertesjekk av toppidrettsutøvere

1 av 300 kan være utsatt
Han har lang erfaring på både kardiologi og idrettsmedisin gjennom flere år som lege for det svenske damelandslaget og fotballklubben GAIS. Han har også bakgrunn som styreleder for Den europeiske kardiologforeningen samt flere verv innenfor svensk idrettsmedisin.

- Hjertescreening er en veldig enkel undersøkelse som kan la seg gjennomføre på alle legekontorer. Anslagsvis kan kanskje én av 300 ha symptomer på hjertefeil eller -sykdom. Derfor anbefaler man hjertescreening på europeisk nivå, sier Börjesson.

- Totalt sett kan kanskje 50 prosent av risikogruppen avdekkes med EKG, sier Bjørnstad.

– De fleste europeiske land følger opp Den europeiske kardiolog-vedtaket om å anbefale EKG av toppidrettsutøvere, mens noen land stiller krav om dette. I Tyskland er det et krav om ultralyd, mens Frankrike har innført dette kravet for profesjonelle utøvere, forteller han til dagensmedisin.no.

Börjesson stusser over at det fortsatt er uenighet i det medisinske miljøet i Norge. Flere norske leger mener det er unødvendig og lite hensiktsmessig med hjertescreening av toppidrettsutøvere.

- Jeg er uenig i at det er unødvendig. Tanken er jo at man skal finne de enkeltindividene som har økt risiko for hjertesykdom. I Italia har man jo gått enda lenger enn vi har i Sverige, og der har antallet tilfeller sunket med 90 % etter at de lovbestemte hjertescreening. Jeg tror Norge kommer etter og at det norske Helsedirektoratet vil kunne komme frem til samme anbefaling som det svenske, mener Börjesson.

- Målet er å redde liv
Ståle Solbakken mener flere kan få drømmene sine knust unødvendig dersom det blir krav til mer undersøkelse av norske utøvere.

- Poenget er jo at idrettsutøvere med økt risiko for plutselig død på grunn av hjertesykdom har det bare dersom de driver med idrett på toppidrettsnivå. Det viser også italienske studier, sier Börjesson til TV 2 Sporten.

- All screening innebærer jo at man ikke finner alle tilfeller og at man også gjør unødvendige undersøkelser, sånn er det også med for eksempel med mammografi og brystkreft. Men man må huske på at målet er å redde liv. En screening med påfølgende undersøkelser kan avdekke disse tilfellene. Og med så mange som én av 300 med potensiell hjertesykdom, er det viktig å gjennomføre det.

Må ikke bety slutten
Han poengterer også at dersom det avdekkes økt risiko for hjerterelaterte problemer, behøver ikke det å bety karrièrestopp.

- Det er jo ikke slik at alle som får påvist risiko for hjertefeil må slutte med idrett. De aller fleste kan fortsette med idrett, men kanskje med mer oppmerksomhet rundt det og med de anbefalinger en lege kan gi, avslutter Börjesson.