Cecilia Brækhus var overlegen i møtet med Ku'ulei Kupihea fra Hawaii lørdag. (Foto: Heikki Saukkomaa/SCANPIX)
Cecilia Brækhus var overlegen i møtet med Ku'ulei Kupihea fra Hawaii lørdag. (Foto: Heikki Saukkomaa/SCANPIX)

Sier ja til proffboksing i Norge, men ikke forvent Brækhus-kamp med det første

Idrettspresident Børre Rognlien tror han i fremtiden likevel må reise utenlands for å se Cecilia Brækhus bokse.

Styret i Norges Idrettsforbund vedtok torsdag at de anbefaler Kulturdepartementet å oppheve forbudet mot proffboksing i Norge - som har vart fra 1981.

- Vi føler at tiden er moden for dette, sier Rognlien til TV 2.

- Har man vært bakpå i Norge?

- Vi har en lov som er sjelden i forhold til andre land. Men dette betyr ikke at vi ikke skal ta på alvor at det er faremomenter ved kampsport, understreker han.

Hvis idrettsforbundet får det som de vil, betyr ikke dette at det vil være fritt frem for hvem som helst å arrangere proffkamper i Norge. NIF vedtok nemlig at et slikt arrangement skal eies av Norges Bokseforbund.

- Når håper du å se Cecilia Brækhus bokse på norsk jord?

- Det er et vanskelig spørsmål. For det er norsk boksing som skal eie stevnene, og hun tilhører Team Sauerland. Jeg tror derfor at jeg må reise til Danmark eller Tyskland for å være sikker på å få se Cecilia Brækhus.

Her er vedtaket fra styret i NIF:

1. Lov om forbud om profesjonell boksing av 1981 (proffbokseloven) foreslås opphevet. Begrunnelsen er at begrepet profesjonell ikke lenger har relevans. På den måten ønsker NIF å likestille boksing med all annen idrett i Norge, som ikke skiller mellom profesjonelle og amatører.

2. Proffboksing blir underlagt lov om organisert kampaktivitet som tillater knockout (knockoutloven), og Norges bokseforbund får eierskap til all boksing i Norge. Begrunnelsen er at NIF ønsker å sidestille boksing med andre kampidretter med knockout, og NIF forutsetter at idretten skal foregå etter idrettens bestemmelser.

3. Idrettsstyret vil be om samlet å få møte Knockoutnemda vedr. en nærmere gjennomgang av både nåværende og eventuelt fremtidige retningslinjer.

– Jeg tror nok at kulturdepartementet kommer til å sette i gang en egen høring om dette når departementet nå får et så klart råd fra oss, hevder idrettspresidenten.