politibil illustrasjon (Foto: Scanpix)
politibil illustrasjon (Foto: Scanpix)

Gutt (17) øvelseskjørte 46,85 km/t over fartsgrensen

I en bil han ikke hadde lov til å kjøre - og det var ikke alt...

Onsdag ettermiddag møtte UPs patrulje på et syn de sjelden har opplevd. På E8 ved Laksvatn utenfor Tromsø møtte de på en amerikansk tungvekter av en bil på skikkelig heisatur,

– Patruljen måtte bare snu og sette etter bilen. En «snill» snittmåling vi gjorde tilsier at bilen kjørte i 126,85 km/t i 90-sone. Mest sannsynlig hadde den høyere fart før den traff på oss, forteller UP-sjef Geir Marthinsen til Nordlys.

Del med dine Facebook-venner

På øvelseskjøring

Da patruljen tok igjen bilen, som også hadde utmerket seg ved et par farlige forbikjøringer og ellers risikabel kjøring, var overraskelsen stor da det viste seg at det satt en 17 år gammel gutt bak rattet. Ved siden av satt guttens far. De var på øvelseskjøring.

– Dette er en skikkelig graverende sak. En ting er farten og forbikjøringene. Det som også teller inn her er at bilen de kjørte, en tung amerikansk bil, veide godt over 3.500 kilo. Det betyr at for det første har ikke gutten lov til å øvelseskjøre i en så stor bil. For det andre betyr det at bilen ikke på noe tidspunkt eller i noen fartssone har lov til å kjøre i over 80 km/t. Dermed var farten altså egentlig 46,85 km/t over det som er tillatt, utdyper en sjokkert UP-sjef.

Kan se langt etter førerkortet

Videre så viste det seg at faren fra før av hadde flere aktive prikker på rullebladet. Dermed kan han se langt etter å få førerkortet tilbake med det første.

– Faren fikk førerkortet beslaglagt og vil få en lang sperrefrist før han kan ta førerkortet på nytt. Også sønnen får sperrefrist.

UP-sjefen forteller at dette har de ikke sett før.

– Vi har vært ute for øvelseskjøring som har kjørt over fartsgrensen tidligere. Men aldri en sak hvor såpass mye annet spiller inn. Heldigvis ble ingen skadd. Men det er ingen tvil om at dette er veldig feil. Her har faren ikke bare et ansvar, men han skal også være et forbilde for sønnen i en øvelseskjøringssituasjon, avslutter en hoderystende Marthinsen.

Les flere bil og motorsaker i Nordlys motormagasin her