Ståle Solbakken
Ståle Solbakken
Stale Solbakken (Foto: THOMAS PETER/Reuters)
Stale Solbakken (Foto: THOMAS PETER/Reuters)

Ståle Solbakken skeptisk til omfattende hjertesjekk av toppidrettsutøvere

– Hva hadde livet mitt vært hvis jeg hadde fått beskjed som 18-åring at jeg skulle slutte med fotball?

Elleve år etter at han ble reddet av hjertestarter, er Ståle Solbakken rystet over at Alexander Dale Oen ikke overlevde.

– Nå har det skjedd en del slike hendelser siden det skjedde med meg. Senest Torp i Brann. Men det her er det største sjokket i forhold til utøverens personlighet, bragder og ikke minst alder. Og selvfølgelig da det verste utfallet, sier den tidligere landslagsspilleren - som fikk karrieren avsluttet da han falt om på trening med FC København i mars 2001.

LES OGSÅ: Svensk hjerteekspert håper Norge kommer etter

– Hva hadde livet mitt vært?
Men Solbakken er usikker på om det er riktig å hjertescreene samtlige toppidrettsutøvere i kjølvannet av Dale Oens bortgang.

– Dess bedre man kan gardere seg mot sånne type hendelser, dess bedre er det. Men jeg synes ikke det er så lett å si at alle skal hjertescreenes. Du fjerner enhver tvil for hvert individ uansett hvor stor eller liten risikoen er. Og kanskje tar du drømmen og livet fra noen som blir påvist et eller annet som har en promille eller liten prosent sjanse for at kan skje, sier Ståle Solbakken.

– Hva hadde livet mitt vært hvis jeg hadde fått beskjed som 18-åring at jeg skulle slutte med fotball? påpeker fotballtreneren med fortid fra HamKam, FC København og Köln.

– Hvis du som 18-åring hadde fått beskjed om at det var en bitteliten sjanse for at hjertet ditt kunne stoppe. Hadde du lagt opp som spiller da?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Du har et ansvar overfor deg selv. Men du har også et ansvar overfor omgivelsene og de nærmeste, så det er nesten umulig å svare på.

LES OGSÅ: – Dale Oens romkamerater får ekstra oppfølgning
LES OGSÅ: Dette er spesielt med idrettsutøveres hjerter
LES OGSÅ: Håndballpresident og hjertespesialist Karl-Arne Johannessen: – Man kan aldri gardere seg helt

Ekspert vil ha italiensk modell
Hjertespesialist Kenneth Knutsen er seksjonsoverlege på Sykehuset Vestfold i Tønsberg. Han har i tillegg interessert seg for og jobbet med idrettsfolk i flere år.

Han er blant dem som har tatt til orde for et mer omfattende hjertescreeningsprogram for toppidrettsutøvere.

– Jeg mener at hjertescreening (spørreskjema, EKG og undersøkelse av kardiolog) av toppidrettsfolk i Norge bør settes mer i system. Dette selv om kapasiteten ikke er 100 prosent til stede. Slike undersøkelser vil ikke avdekke alt, men mye. Det er ikke vist særlig interesse for dette i Norge. Det bør tenkes mer i de baner. I Italia har de interessert seg mer, og de har et omfattende opplegg, sa han til NTB.

LES OGSÅ: – Alexander Dale Oen lot Norge puste i sorgen
LES OGSÅ: Dette er Alexander Dale Oens karrière
LES OGSÅ: OL-legen: – Dale Oen følte seg ikke uvel

Kan aldri sikre seg
Brann-lege Knut Fjeldsgaard vil heller ikke ha et mer omfattende program for screening enn man har nå.

– Når vi kommer overfor problemstillingen med ytterligere hjertescreening, så er dette en diskusjon som har gått i flere år. Jeg tror det er viktig at vi holder tungen rett i munnen og ikke begynner med noe ekstraordinært nå. Vi fortsetter nå med de rutinene vi har. I Brann kommer vi ikke til å gjøre noe ekstra,

Norges Fotballforbund pålegger alle spillere å gå gjennom en EKG-undersøkelse i løpet av karrieren. I tillegg har man en enkel undersøkelse og spillernes helsehistorie blir undersøkt.

Fjeldsgaard mener det er nok. Han tror ikke man vil kunne avdekke alle hjertefeil selv med en mer omfattende screening.

– Det eneste jeg kan si, uten at jeg er noen kardiolog, er at man ikke kan sikre seg mot dette her, mener Brann-legen.

For du kan aldri sikre deg helt.

– Du kan aldri bli helt sikker. Det er en risiko uansett hva man gjør. Går man en lang tur på fjellet alene, er det en risiko at noe skjer der, sier han.