Hushovd Kristoff (Foto: SCANPIX)
Hushovd Kristoff (Foto: SCANPIX)

Disse Giro d'Italia-etappene kan gi norsk seier

– De flate etappene passer Kristoff, mens Hushovd kan vinne flere av de kuperte.

Se Giro d'Italia direkte på TV 2/TV 2 Zebra og TV 2 Sumo fra lørdag 5. mai!

Årets Giro d'Italia tråkkes i gang i danske Herning lørdag. Med på startstreken er tre nordmenn: Thor Hushovd, Alexander Kristoff og Gabriel Rasch.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Giro-manager her!

De to førstnevnte er i aller høyeste grad å regne som mulige etappevinnere underveis mot Milano. Rasch er dessverre satt en del tilbake grunnet skade i vårsesongen, og vil primært bruke rittet til gjennomkjøring.

Hushovd og Kristoff kan derimot ta både en og to etappetriumfer underveis. Om enn med noe forskjellig utgangspunkt. Kristoff er ren spurter og har de flate etappene som sine mål. Mens Hushovd har de mer kuperte etappene som sin sjanse.

Les også:Kvålsvoll tror på Hushovd i rosa trøye
Les også: Nå trenger Hushovd en opptur

Ifølge TV 2s sykkeleksperter er det flere sjanser for norsk jubel i årets Giro.

– Både den 2. og 3. etappen i Danmark kan være interessante med norske øyne. De skal kjøre langs den danske kysten og der kan det være mye vind. Blir det vindfylt og feltet sprekker opp, så blir det knallhardt. Det passer både Hushovd og Kristoff ganske bra. Selv om Kristoff i utgangspunktet har best sjanse hvis det blir massespurt, sier Mads Kaggestad til tv2.no.

Giro d'Italia: Sendeskjema | Etapper | Historikk | Lag/Ryttere

Tre etapper for Hushovd
Han tror Hushovd først vil få sjansen til å vise seg frem mot slutten av den første uken.

Mads Kaggestad og Johan Kaggestad (Foto: TV 2)
Mads Kaggestad og Johan Kaggestad (Foto: TV 2)

– Den 6. etappen er veldig interessant. Den er mer småkupert og absolutt noe for Hushovd. Det er tungt terreng og spurtere vil nok være kjørt av mot slutten. Men Hushovd bør klare å henge seg med og kan kjempe om seieren der.

– Den 10. etappen er også spennende, men er på grensen til å være for hard for Hushovd. Han er avhengig av å være i toppform den dagen. Avslutningen minner riktignok om den 1. etappen fra fjorårets Tour de France, og der ble jo Hushovd nummer tre, sier Mads Kaggestad.

Og legger til:

– Den 12. etappen er noe av det samme som den 6. etappen. Her er det ingen bakkeavslutning, men kupert gjennom hele. Den passer godt for Hushovd.

Les også: Dette er far og sønn Kaggestads Giro-favoritter

– 18. etappe fin for Kristoff
Mads Kaggestad tror Kristoff kan få sin etterlengtete etappeseier i Giroen. Men at den kommer først den siste uken.

– Alle de flate etappene vil i utgangspunktet passe Kristoff bra. Det vil si den 2., 3., 5., 9., 11., 13. og 18. etappe. Men jeg tror han har best sjanse hvis de andre spurterne er slitne eller har stått av. Sånn sett er den 18. etappen veldig interessant for Kristoff. Da vil det nok neppe være mange spurtere igjen i feltet, mens Kristoff har som uttalt mål å fullføre. Det gjorde han i fjor, og det kan han klare i år også, sier Kaggestad.

Full oversikt: Dette ser du av sykkel på TV 2 i år
Alt av sykkel: Nyheter | Video | Tour de France

Mads Kaggestads ekspertkollega, og far Johan Kaggestad, har plukket ut akkurat de samme etappene som passende de norske gutta.

Han tror Kristoff i utgangspunktet har best sjanse til seier, men at Hushovds rutine og vinnerskalle kan gjøre seg gjeldende utover i rittet.

– Hushovd går inn til Giroen i betydeligere dårlige form enn Kristoff. For han er Giroen primært en gjennomkjøring foran Tour de France og OL. Derfor tror jeg han står av etter den 15. etappen, før andre hviledag. Men før det vil han ha flere sjanser til å ta en seier, sier Johan Kaggestad til tv2.no.

Les også: Kaggestad triller terningen på nordmennene

– Hushovd må gå i brudd
Og forklarer hvordan «Oksen fra Grimstad» kan kapre sin første ordentlige Giro-seier.

– Hushovd må nok helst komme seg i et brudd på de småkuperte etappene og spurte til seier. Slik han gjorde det i Tour de France i fjor. Eller han kan håpe at feltet er samlet, men at de øvrige spurterne skrelles av i bakkene. Da kan han ta seieren fra en mindre gruppe, slik han gjorde i Touren og Vueltaen i 2010, sier Kaggestad.

Kristoff er mer avhengig av å ha en god dag, mener Johan Kaggestad. Spesielt ettersom Stavanger-karen blir mer eller mindre alene i spurtene.

– Kristoff får ikke noe skikkelig lag bak seg. Katjusja vil satse alt på Joaquím Rodríguez i sammendraget, og har ikke så mange hjelperyttere å avse. Men samtidig vil de nok hjelpe han litt i avslutningene på de flate etappene. Og Kristoff er i god form. Han ble kun slått av André Greipel i en feltspurt i Frankfurt tidligere i uken, og har gode sjanser til å ta en etappeseier i årets Giro.

– Men Kristoff må ta et steg opp. Det er stor forskjell fra å vinne i De Panne og i Giro d'Italia. Men jeg tror han kan klare det i år. Samtidig må vi være klar over at det er mange solide spurtere med, som Mark Cavendish, Tyler Farrar, Matthew Goss og Theo Bos. Det blir tøff konkurranse, sier Johan Kaggestad.

Les også: Kristoffs lag vil vinne rosa trøye i Giro d'Italia

– Rasch er i for dårlig form
På spørsmål om Rasch overhodet kan blande seg inn i finalen på noen etapper, svarer Kaggestad:

– «Gabba» vil dessverre neppe vinne en etappe. Til det er han nok satt for mye tilbake på grunn av skaden. Hvis han skal markere seg må det bli gjennom å gå i brudd. Men han er ikke i god form, så denne Giroen blir nok mer en gjennomkjøring.

Årets Giro d'Italia inneholder totalt sju flate og elleve kuperte etapper, hvorav seks av dem har målgang på en fjelltopp. Det er også tre tempoetapper: To enkeltstarter og én lagtempoetappe.