Giro favoritter (Foto: SCANPIX)
Giro favoritter (Foto: SCANPIX)

Dette er far og sønn Kaggestads Giro-favoritter: – Scarponi er den største

Men TV 2s sykkeleksperter er uenige i flere av de øvrige outsiderne.

Se Giro d'Italia direkte på TV 2/TV 2 Zebra og TV 2 Sumo fra lørdag 5. mai!

Årets Giro d'Italia starter lørdag og ser ut til å bli en av de mest åpne utgavene på mange år.

Les også: Nå trenger Hushovd en opptur

Flere tidligere vinnere stiller på startstreken i danske Herning. I tillegg er det en rekke unge outsidere som kan sette farge på rittet.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Giro-manager her!

TV 2s sykkeleksperter, Johan og Mads Kaggestad, har finkjemmet startlistene med lupe og foretatt sine vurderinger om de største favorittene og outsiderne i årets rosa sykkeleventyr.

Ikke overraskende holder de begge fjorårsvinner Michele Scarponi som en av storfavorittene. Men når det gjelder øvrige outsidere har de to ekspertene litt forskjellige spådommer.

Full oversikt: Slik ser du Giro d'Italia

Slik vurderer Mads Kaggestad årets Giro-favoritter:

– I år blir det veldig åpent uten Alberto Contador på startstreken. I tillegg er ikke årets ritt like hardt og ekstremt som i fjor, så det vil ikke skille like mye i sammendraget. Det blir derfor jevnere hele veien, og ingenting vil være avgjort før den siste uken. Spesielt de siste åtte dagene er skikkelig kupert og vil gjøre store utslag på listene, sier Mads Kaggestad til tv2.no.

– Michele Scarponi er nok den største favoritten. Han ble nummer to i fjor, men ble som kjent tilkjent seieren i etterkant. Han er alltid god i Giroen, og presterer alltid jevnt og godt. Han klatrer godt og tåler mye belastning. I tillegg kjører han ok på tempo. Men hans største styrke er den nevnte jevnheten.

kaggestad
kaggestad

– Scarponi har også en fordel i å ha superhjelperytter Damiano Cunego på laget. Cunego er jo tidligere Giro-vinner selv og vil kunne gjøre en kjempejobb for Scarponi. Ikke minst når det gjelder å sette press på de andre konkurrentene. Han vil nok nøye seg med å ta en eller to etappeseier underveis, og resten av tiden vil han hjelpe Scarponi.

Kaggestad glemmer heller ikke de øvrige «gamlekarene» som Ivan Basso og Fränk Schleck.

– De har begge to kapasitet til å vinne Giroen. Det er det ingen tvil om. Men jeg er veldig usikker på formen deres. Spesielt gjelder dette Schleck. For meg virker det som om han er blitt kastet inn i rittet mot sin vilje. På pressekonferansen i Herning torsdag virket han heller ikke superfornøyd med å være der. Jeg er rett og slett usikker på om han fullfører i det hele tatt.

– Jeg tror heller på en mann som Roman Kreuziger. Han er min største favoritt ved siden av Scarponi. Han er en ung rytter som er i utvikling. Han virker også å være i god form for tiden, og er nå på et lag som støtter han ett hundre prosent. Kreuziger er god på tempo, han er rå til å klatre og klarer belastningen over tre uker. Han er kort og godt en komplett treukersrytter, og det er bare et spørsmål om tid før han vinner en av de tre store Tourene, sier Mads Kaggestad.

Giro d'Italia: Sendeskjema | Etapper | Historikk | Lag/Ryttere

Når det gjelder outsidere har han flere på blokka.

– Det er alltid gøy å se hva Euskaltel kan få til. De gjorde en bra Giro i fjor og har ryttere som Mikel Nieve og Amets Txurruka som kan sette farge på rittet. Jeg også spent på hva Manuele Boaro hos Saxo Bank kan få til. Han har kjørt veldig bra så langt i år.

– Ellers er det verdt å merke seg gode klatrere som Domenico Pozzovivo og John Gadret. Også australske Jack Bobridge er en spennende type. Han har tidligere sagt at han er en fremtidig sammenlagtrytter, så vi får se hva han kan få til.

Mads Kaggestad gleder seg ellers til å se hvilke nye sykkeltalenter vi får stifte bekjentskap med.

– Det spesielle med Giroen er at det alltid er noen unge og «ukjente» talenter som får sjansen til å vise seg frem, og gjør det. Jeg tror også det blir tilfellet i år, uten at jeg tør å spå hvilke på forhånd.

Full oversikt: Dette ser du av sykkel på TV 2 i år
Alt av sykkel: Nyheter | Video | Tour de France

Slik vurderer Johan Kaggestad årets Giro-favoritter:

– Det er tre tidligere vinnere på startstreken og alle de er favoritter i mine øyne: Michele Scarponi, Ivan Basso og Damiano Cunego. Cunego er nok primært hjelperytter for Scarponi, men er i grunn i like god form som lagkapteinen sin. Over tre uker er nok likevel Scarponi den skarpeste, og den største favoritten. Basso har lagt bak seg en elendig vårsesong, men mener selv at han er på rett vei nå. Flere forventer at han skal levere varene, men jeg er litt i tvil om det, sier Johan Kaggestad til tv2.no.

– Øvrige outsidere er selvsagt Roman Kreuziger, Ryder Hesjedal og Joaquím Rodríguez. Sistnevnte passer veldig bra til årets Giro-rute, men det blir spennende å se om han tåler de virkelige harde fjellene. Han er blitt bedre på tempo, så det er de tøffeste fjelletappene som er problemet hans for øyeblikket. Vil han klare å følge de andre favorittene opp Stelvio, for eksempel?

Johan Kaggestad (Foto: TV 2)
Johan Kaggestad (Foto: TV 2)

Johan Kaggestad holder ellers en knapp på fjorårets tredjemann i Tour de France.

– Mange tror Fränk Schleck ikke er motivert til å gjøre det bra i årets Giro. Det tror ikke jeg. Faktisk så tror jeg han tvert i mot ønsker å overraske og kjøre seg inn til et godt resultat. Han har virket mye sprekere enn lillebroren så langt i år, men har nok innsett at Tour de France er sjanseløst for hans del. Det ville virkelig ikke forundre meg om han trår til med en pallplass her.

På spørsmål om en frekk joker i årets Giro, er ikke svaret langt unna.

– En skikkelig outsider i mine øyne er Domenico Pozzovivo. Jeg så den etappen han vant i Giro del Trentino tidligere i år, og han knuste alle sammen. Han regelrett kjørte fra hele hopen og imponerte skikkelig. Han er laget for klatring, men er ikke så god på tempo. Men selv om han skulle tape tre eller fire minutter på tempoetappene, så kan han hente det inn igjen i fjellene. Så god er han til å klatre. Pozzovivo er kanskje ukjent for de fleste, men er overhodet ingen mygg. Han ble faktisk nummer ni i Giroen i 2008.

Les også:Disse stjernene får du se i Giroen
Les også: Schleck mot Basso i Giroen
Les også: Disse skal hjelpe Cavendish i Giroen
Les også: Disse lagene sykler årets Vuelta a España