Alexander Dale Oen, her sammen med romkamerat Sverre Næss (20). Sindri Thor Jakobsson (20) innfelt.
Alexander Dale Oen, her sammen med romkamerat Sverre Næss (20). Sindri Thor Jakobsson (20) innfelt.

– Dale Oens romkamerater får ekstra oppfølgning

Det var romkameratene Sverre Næss og Sindri Thor Jakobsson som fant Alexander Dale Oen død.

Det var Dale Oens to romkamerater Sverre Næss og Sindri Thor Jakobsson (begge 20 år) som fant svømmeren på badet i Flagstaff, Arizona, klokken 19.58 mandag kveld lokal tid.

– De blir godt ivaretatt. Vi har vært veldig tett på dem. Jeg synes også at vi har viet de to spesiell oppmerksomhet. De har blitt godt tatt hånd om av både oss og av lagkamerater, sier landslagssjef Petter Løvberg ved ankomst Gardermoen torsdag ettermiddag.

Dale Oen, Næss og Jakobsson bodde alle sammen på rom 227 på Embassy Suites Hotel i Flagstaff under det fatale treningsoppholdet i USA.

De to svømmer sammen i Bergensvømmerne til daglig. Alexander Dale Oen var i Vestkantsvømmerne før han byttet til Bærumssvømmerne i 2011.

Landslagstrener Petter Løvberg.og resten av svømmelandslaget ankom Oslo lufthavn torsdag formiddag (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
Landslagstrener Petter Løvberg.og resten av svømmelandslaget ankom Oslo lufthavn torsdag formiddag (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Les også: Foreløpig obduksjonsrapport gir ingen klare svar

Måtte bryte seg inn på badet
De to romkameratene har i politiavhør fortalt at Dale Oen kom tilbake til deres felles hotellrom etter å ha spilt golf sammen med landslagslege Ola Rønsen.

Alexander Dale Oen og Anja Johansen
Alexander Dale Oen og Anja Johansen

Det var rett før klokken 20.00 lokal tid mandag kveld at lagkameratene reagerte på at den avdøde lagkameraten brukte svært lang tid i dusjen. De ropte, og banket på døren, men fikk de ingen respons.

Ifølge politiavhøret fant en av romkameratene frem en kniv, hvor skaftet på kniven ble brukt til å slå kraftig på døren. Da de fortsatt ikke fikk svar, ble det samme redskapet brukt til å dirke opp låsen.

Inne på baderommet fant de to Dale Oen liggende delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret.

Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, kom raskt på stedet, og det ble igangsatt hjerte- og lungeredning, men uten reaksjon. Ambulansen ankom 6–7 minutter senere, og det ble forsøkt gjenopplivning kontinuerlig på vei til sykehuset. Etter en drøy times forsøk på å få hjertet til å slå igjen, ble Alexander Dale Oen erklært død klokken 21.00 lokal tid.

LES: Svømmelandslagets fysioterapeut: – Helt feil at han var sløv og kald
LES: Svømmelandslaget ankom Gardermoen: – Nå har jeg ikke treningspartneren min lenger

– Feil at han var sløv og kald
Romkameratene har i politiavhør også uttrykt bekymring for at Dale Oen følte seg kald og virket sløv før han entret dusjen på rommet.

Det tilbakeviser Christer Kjølholdt, som behandlet Alexander Dale Oen like før svømmeesset gikk i dusjen.

– Han skal ha vært kald og frøset. Var det noe han nevnte for deg?

– Nei. Han var kald fordi han hadde vært på golfbanen. Han hadde blitt stående litt i skyggen mot slutten av golfturen. Da fikk han litt frost i seg. Det er den naturlige forklaringen på det, sier Kjølholdt ved ankomst Gardermoen.

Landslagssjef Løvberg mener samholdet i gruppen har bidratt til å gjøre dagene etter dødsfallet lettere å akseptere.

– Nettopp det samholdet hvor vi alle tar vare på hverandre, har vært veldig viktig i denne sammenhengen. Så langt går det bra med de to som fant ham, sier landslagssjefen.