abunima2
abunima2

Ble utvist da han ville gi fra seg straffespark

Talaat Abu Nima snublet og fikk straffespark. Forsøket på å få avgjørelsen omgjort førte til rødt kort.

Noen historier fra lavere divisjoner er bare for spesielle til å la de forbli i lokalavisene. I kampen mellom rogalandslagene Sandved og Ild i 5. divisjon dukket en av disse opp.

Det er Sandnesposten som gjengir episoden fra Storhaug i Stavanger. Sandved ledet 3-1 da Talaat Abu Nima kom gjennom alene med keeper og gikk i bakken. Dommer Nedzad Munjic pekte på straffemerket.

Men det ville ikke Abu Nima ha noe av.

– Jeg passerte en Ild-spiller før jeg snublet i mine egne bein. Utrolig klønete av meg, og da jeg så at dommeren pekte på straffemerket, følte jeg det var riktig å si ifra, forteller Abu Nima ifølge Sandnesposten.

Vist ut for å gi beskjed
Det hele virker som en solskinnshistorie hvor Sandved-spilleren uselvisk ga fra seg en soleklar mulighet til å avgjøre kampen. Men det ville ikke dommer Nedzad Munjic ha noe av.

I stedet ble han provosert av Sandved-spillerens forsøk på å få ham til å omgjøre situasjonen. Først viste han Abu Nima det gule kortet. Da protestene ikke ga seg, trakk han opp kortet nok gang og viste ut spissen.

– Jeg dømte straffespark fordi jeg mente det var straffespark. Fra min posisjon så jeg at spilleren kom i kontakt med keeper og derfor blåste jeg, forteller Munjic til tv2.no.

Nedzad Munjic. (Foto: TV 2/)
Nedzad Munjic. (Foto: TV 2/)

Les også: Se – en dommer som filmer!

– Plutselig kom han bort og sa til meg at det ikke var straffespark. Da kom det plutselig en haug med andre spillere og omringet meg. Det ble en veldig stressende situasjon. For min del var det obstruksjon av kampen og derfor fikk han gult kort. Da han kom tilbake og spurte meg hvorfor, valgte jeg å vise ham ut, forklarer dommeren fra Viking.

Dommeren står på sitt
For Abu Nima var det hele bare surrealistisk.

– Jeg ble ikke sint da jeg ble utvist. Det var mer absurd og tragikomisk, forteller spilleren til tv2.no.

I etterkant av kampen har ikke reaksjonene latt vente på seg. Men dommer Munjic angrer fortsatt ikke på at han trakk frem det røde kortet.

– Jeg har spilt fotball i Bosnia, Tyskland og Danmark. Jeg begynte som dommer i Norge i fjor. For meg var det egentlig en veldig lett kamp.

– Jeg har snakket med mange i Rogaland Fotballkrets og fått mange forskjellige svar. Noen sier at det var feil, andre sier at man må holde seg til det man har blåst for, sier Munjic til tv2.no.

Stolt over klubbene
Og der kunne det sluttet. Men historien er ikke over etter at Abu Nima var blitt utvist. Spillende Sandved-trener og tidligere Viking-spiller Øyvind Svenning valgte nemlig å sette straffesparket mange meter til side for mål. I retur valgte Ild å ta ute én spiller, slik at begge lag avsluttet med 10 mann.

Til slutt endte kampen 3-3, etter at dommer Munjic hadde dømt det som blir beskrevet som to svært tvilsomme straffespark til Ild.

Les også: Falsk dommer skapte kaos

Det ble med andre ord en hendelsesrik kamp i Stavanger. Rogaland fotballkrets hyller klubbene for hvordan de håndterte situasjonen.

– Dette er et prakteksempel på hvordan fair play skal utøves i praksis. Det er en drømmehistorie Sandved og Ild har skapt, og man kan jo bare håpe at alle lag ville gjort det samme i samme situasjon, sier dommeransvarlig Svein Gunnar Hermansen til Sandnesposten.

Tidligere Viking-spiller Øyvind Svenning er spillende trener
  for Sandved. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./NTB scanpix)
Tidligere Viking-spiller Øyvind Svenning er spillende trener for Sandved. (Foto: Erichsen, Jarl Fr./NTB scanpix)

Dommerkretsen har valgt å trekke tilbake det røde kortet som ble delt ut, noe Abu Nima setter pris på. Han er stolt over hvordan begge klubbene viste seg frem fra en positiv side.

– Det har vært en travel dag. Jeg har ikke fått tid til så mye annet enn å svare på henvendelser om saken. Det er jo litt kjekt også, men fokuset bør være på hvor bra begge klubbene håndterte situasjonen. Det hender jo at dommerne mister kontrollen og da må de på linjen ta ansvar.

– Tulledivisjon
Dommer Nedzad Munjic er ikke like fornøyd med at kortet ble trukket tilbake. Nå håper han at større oppgaver kan vente, slik at han kan få litt hjelp underveis i kampene.

– 5. divisjon er en tulledivisjon. Jeg håper å dømme på et nivå hvor jeg kan få med meg assistentdommere.

Etter det opprinnelige intervjuet ringte Munjic opp igjen til TV 2 og ville ha med denne presiseringen:

- I etterkant synes jeg at hendelsen er komisk, som alle andre. Men jeg synes likevel at hele 5. divisjon skylder meg en stor takk. Jeg har nå satt den på kartet som aldri før. Det er ikke noe som heter dårlig publisitet.