Aleksander Dale Oen (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
Aleksander Dale Oen (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Alexander Dale Oen er død

Svømmeren Alexander Dale Oen er gått bort. Han døde brått, og uten forvarsel, mandag kveld lokal tid på samling med svømmelandslaget i Flagstaff, USA. Alexander Dale Oen ble 26 år gammel.

Det bekrefter Norges svømmeforbund i en pressemelding.

Det var klokken 19.50 lokal tid mandag kveld at lagkamerater reagerte på at Alexander Dale Oen brukte svært lang tid i dusjen. Da de ropte, og banket på døren, fikk de ingen respons, og de tok seg inn på baderommet, hvor de fant Dale Oen liggende delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret.

Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, kom raskt på stedet, og det ble igangsatt hjerte- og lungeredning, men uten reaksjon. Ambulansen ankom 6-7 minutter senere, og det ble forsøkt gjenopplivning kontinuerlig på vei til sykehuset. Etter en drøy times forsøk på å få hjertet til å slå igjen, ble Alexander Dale Oen erklært død klokken 21.00 lokal tid.

- Vi er alle i sjokk, og dette er en utenfor-kroppen opplevelse for hele laget her borte. Våre tanker nå går først og fremst til familien som har mistet Alexander så altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive den sorgen de og vi kjenner nå. For oss her i Flagstaff er det viktigste nå at vi står sammen, og tar vare på svømmerne og hverandre. Det er en uvirkelig situasjon for alle, og vi får noen tøffe dager fremover, sier landslagssjef Petter Løvberg, som er med landslaget i Flagstaff.

Vi er alle i sjokk, og dette er en utenfor-kroppen opplevelse for hele laget her borte.

Kom med din siste hilsen: Kondolanseprotokoll for Alexander Dale Oen

Fin Gnatts blogg: Han får ikke fullført sitt livsverk, Alexander. Han skulle ikke bare ta OL-gull i London 29. juli i år. Han var allerede klar på at han ønsket å vinne OL i Rio i 2016 som 31-åring også.

Olympiatoppens OL-lege, Ola Rønsen, er også sammen med landslaget, og kom raskt til rommet da Dale Oen ble funnet.

- Først og fremst går tankene mine til Alexanders familie. Dette er utrolig trist og tragisk. Som lege er det vondt å erfare at vi ikke lyktes med gjenopplivning. Alt ble gjennomført etter prosedyrene, og alt ble forsøkt, så det er uendelig trist at vi ikke klarte å gjenopplive ham. Det er vondt å akseptere, men virkeligheten siger etter hvert innover oss, sier Ola Rønsen.

Ikke gitt uttrykk for noe ubehag
Rønsen kan også fortelle at han var sammen med Alexander Dale Oen hele mandagen, og at han var frisk og i god trening. Dagen var ganske rolig, han hadde bare hatt en lett treningsøkt, vært på fysioterapibenken, og de hadde også spilt et slag golf tidligere på dagen. Dale Oen hadde ikke på noe tidspunkt gjennom dagen gitt uttrykk for noen form for ubehag.

Alexander Dale Oen (Foto: Eugene Hoshiko/Ap)
Alexander Dale Oen (Foto: Eugene Hoshiko/Ap)

Norges Svømmeforbund og Olympiatoppen er naturligvis i sorg, og gjør nå det som er mulig for å bistå Alexander Dale Oens familie og teamet som er samlet i Flagstaff.

- Tankene mine er nå først og fremst hos familien i Øygarden, og Alexanders kjæreste. Dette er så meningsløst og trist at det ikke er gått opp for oss ennå. Så tenker jeg også på teamet vårt som er i Flagstaff og den sorgen de føler. Dette er den tyngste dagen for norsk svømmesport noensinne. Akkurat nå må vi bare fordøye sjokket, sier svømmepresident Per Rune Eknes.

Svømmepresident Per Rune Eknes sa til TV 2 Nyhetskanalen at dødsfallet kom som lyn fra klar himmel.

En 26 år gammel gutt skal ikke dø.

- En 26 år gammel gutt skal ikke dø, sa Eknes.

Han vil ikke si noe om hva dette får å si for norsk svømmesport nå.

- Det er for tidlig å prate om. Vi må ta oss av familien hans og hans nærmeste først.

Se svømmepresidenten snakke om dødsfallet:

612763

Øygarden-ordfører: – Det er så gale og trist
Øygarden gråter, sier ordfører Otto Harkestad i Alexander Dale Oens hjemkommune etter å ha fått nyheten om at den 26 år gamle svømmeren er død.

Harkestad fikk meldingen om dødsfallet via mediene.

– Hva skal jeg si? Øygarden gråter, sier han til BA kort tid etterpå.

Hva skal jeg si? Øygarden gråter.

Svømmestjernen hadde et tett samarbeid med hjemkommunen, forteller Harkestad.

– Vi var viktige for ham i mange år, og vi hadde planer om videre samarbeid. Han var en kjempeflott fyr, sier ordføreren, som beskriver Dale Oen som en jordnær gutt.

– Norge har mistet en idrettshelt
Idrettspresident Børre Rognlien fikk den triste meldingen om svømmeren Alexander Dale Oens død tidlig tirsdag morgen. – Norge har mistet en idrettshelt, sier han.

Det var toppidrettssjef Jarle Aambø som meddelte idrettspresidenten det triste budskapet.

– Etter at jeg flyttet kontoret mitt opp til Olympiatoppen hadde jeg en del med Dale Oen å gjøre. Vi hadde mang en hyggelig prat sammen i løpet av den tiden jeg har hatt tilhold på toppidrettssenteret, sier idrettspresidenten videre.

Vi hadde mang en hyggelig prat sammen i løpet av den tiden jeg har hatt tilhold på toppidrettssenteret.

Han sier han husker Dale Oen først og fremst som en svært spesiell idrettsutøver, men også som et medmenneske utenom det vanlige.

– Alle husker jo hans opptreden under VM i fjor, sier Rognlien, som tenker på Dale Oens tårer på seierspallen etter 22. juli-aksjonen til Anders Behring Breivik.

Dansk svømmesjef kondolerer
Danmarks elitesjef Lars Sørensen sender sin medfølelse til norsk svømmesport etter den sjokkerende nyheten om Alexander Dale Oens død.

– Dette må være svært traumatiserende for hele Svømme-Norge, men så sannelig også for dansk svømming. Vi har ofte vært i Flagstaff sammen med nordmennene, og det er knyttet tette bånd mellom de to lagene. Mange av våre svømmere kjente Alex svært godt, sier Sørensen.

– Jeg er rystet over nyheten. Mine tanker går først og fremst til det norske laget der borte og til familien hans.