Jens og Hans Kristian
Jens og Hans Kristian
1 maitale
1 maitale

– Statsministerens tale vil endre folks syn på 1. mai

Årets tale blir helt spesiell.

Statssekretær og taleskriver Hans Kristian Amundsen tror årets 1. mai tale kommer til å være en tankevekker og endre det norske folks syn på 1. mai som arbeidernes dag.

Ikke gammeldags

Mange nordmenn ser på 1. mai som en gammeldags markering av arbeidernes kamp for sine rettigheter. Dagen blir sett på som en deilig fridag som like godt kan nytes i sofaen isteden for å gå i tog. Men nå varsler statssekretæren holdningsendringer.

TALER I BERGEN: Statsminister Jens Stoltenberg taler på Askøy og på Torgalmenningen i Bergen 1. mai. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
TALER I BERGEN: Statsminister Jens Stoltenberg taler på Askøy og på Torgalmenningen i Bergen 1. mai. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
– Vi tror kanskje det er gammeldags å gå i 1. mai tog. Nei, sier satsministeren, det er faktisk veldig moderne, sier statssekretær hans Kristian Amundsen til Ettermiddagen.

– Fellesskap, det at vi går sammen i tok og søker sammen, det er en modernitet. Sammen skaper vi en fremtid over det 1. mai har stått for i over 120 år, sier han.

Det som skjedde 22. juli var et angrep på alt 1. mai står for og varsler at hendelsen vil prege statsministerens tale i år.

Les også: AUF-lederen: – Fint å kunne hedre menneskene som ble revet bort fra oss 22. juli

Bidrar til 1 mai talen

Som statssekretær inngår også taleskriving som en del av arbeidsoppgavene til Amundsen.

– Vi som jobber for statsministeren bidrar alle med innspill på hans bestilling så formulerer han sin tale. det har han gjør denne gangen, sier han.

Statsministeren taler på Askøy rundt klokken 13.15, og drar deretter til Bergen sentrum, der han holder tale på Torgalmenningen i Bergen klokken 15.00.

– Jeg kommer til å tenke på at det er mange AUF-ere som ville vært her, gått i tog og deltatt i markeringer. Jeg skal til Bergen, der både lederen av AUF og nestlederen ble drept på Utøya, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagsavisen.

Se hvem som taler når og hvor her.