Freddy Vegemite
Freddy Vegemite

Slik lages pålegget som fikk Freddy dos Santos til å brekke seg

– Jeg ser på det som tortur, sier programlederen.

«Faktisk, så er den unike og deilige smaken det som gjør Vegemite så spesielt.»

Slik begynner Kraftbrands sin reklame for pålegget som gjør at Freddy dos Santos og resten av deltakerne i «The Amazing Race Norge» brekker seg og fortvilet prøver å spy opp igjen maten. Pålegget de har fått servert er ansett som det australske nasjonalpålegget, på lik linje med brunosten i Norge.

– Fy faen, det er vondt altså. Spiser dere dette frivillig? Det klistrer så jævlig fast på tennene også, sier Freddy dos Santos til noen lokale «aussier» når han får smake Vegemite.

Lagd av gjær

Det spesielle pålegget, som alle andre enn australierne mener lukter forferdelig og smaker enda verre, er fremstilt fra en gjær som brukes til ølbrygging.

«Historien begynte i 1922 da Fred Walker Company, nå Kraft Food Company, ansatte en ung kjemiker for å utvikle et pålegg basert på en av de rikeste B-vitaminkildene, gjær brukt til ølbrygging», skriver Vegemite på sin hjemmeside.

Pålegget ble fort anbefalt av leger til bruk på maten for småbarn fordi det var så rikt på B-vitamin. Det synes dos Santos kan sammenlignes med tortur.

– For australske barn er det som «Hapå», jeg ser på det som tortur, sier han til tv2.no før han fortsetter:

– Det må i hvert fall være sunt, for er det usunt i tillegg til så utrolig vondt, så hadde ingen spist det. De lurer sikkert barna og sier at de må spise det for å bli store og sterke. Det er som vi gjør med tran. Det er som tran i fast form som de smører på skiva. Noen burde vært straffet.

Les også: Måtte spise «verdens ekleste sandwich»: – Det smakte helt grusomt!

«Pålegget vi elsker»

Kraft Food skryter på hjemmesiden sin av Vegemite og dens gode smak og helsegevinst. Med 22 millioner påleggsglass solgt hvert år, får vi vel tro dem i at dette er noe australierne elsker, og som de tar med seg i sekken når de skal ut av landet. Det er også et av påleggene det australske militæret tilbyr sine utstasjonerte soldater.

For dos Santos er det helt uforståelig at noen kan elske dette så inderlig.

– Det var helt jævlig. Det er så vondt at det er det vondeste jeg har puttet i munnen i hele mitt liv. Det ser ut som sjokoladepålegg, men så smaker det som ansjos med salt og sennep, det er helt jævlig. Nei, sennep er nesten for godt, jeg klarer ikke beskrive det. Jeg ble så imponert over deltakerne. Jeg hadde slitt veldig med å spise et helt sånt smørbrød. De hadde i tillegg stått i 30 varmegrader og ventet på deltakerne, sier programlederen med en stemme som tydelig avslører at han ennå ikke har glemt matopplevelsen i Australia.

Les også: Amazing-deltager satte slangehjerte fast i halsen

Smurte ekstra tykt på

Vegemite skal smøres som et tynt lag på brødskiva, fordi det er så «smaksrikt», men brødskivene deltakerne og dos Santos fikk servert hadde mildt sagt et tykt lag av pålegget.

– Vi hadde en lokal dame der nede som hjalp oss med å smøre brødskiver. Da hun hadde smurt på alle skivene sa jeg at hun måtte ha på mer pålegg. Hun fortalte oss at det ikke skulle være tykkere fordi Vegemite hadde så mye smak, men jeg insisterte på at det skulle smake veldig mye. Etter at hun var ferdig så tok jeg på tre ganger så mye som hun hadde smurt på, sier produsenten for «The Amazing Race Norge», Stein Johnsen, til tv2.no.

– Hun mente at det ville smake helt jævlig, og at ingen australiere ville spist det på den måten, og det har hun helt rett i. Hun smakte på det selv, og spyttet det nesten ut.

Så egentlig smaker det like godt som det reklameres med at det gjør?

– Nei, det smaker fremdeles veldig vondt, men ikke så vondt som det deltakerne fikk servert. Er du ikke vokst opp med det så liker du det ikke, sier Johnsen og legger til:

– Jeg ville være sikker på at det skulle være en tøff oppgave, så da smurte vi tykt på.

«The Amazing Race Norge» sendes på TV 2 mandager og onsdager fra klokken 20.00.

Les alt om «The Amazing Race Norge» på programmets hjemmeside

AUSTRALIA

Vil du oppleve noe av det samme som deltakerne gjorde i Sydney? Her er et par tips:

De seilte inn til pitstop i Sidney Harbour med East Sail. Er klatring og rappelering mer din ting, kan du klatre på samme sted i Blue Mountains som deltakerne gjorde i Katoomba.