NYTT I HUDPLEIE: Kommunikasjonsdirektør for forskning i Yves Saint Laurent, Caroline Negre, forteller til tv2.no at den nye hudpleieserien skal hjelpe mot rynker, gi glød og plumping effekt.
NYTT I HUDPLEIE: Kommunikasjonsdirektør for forskning i Yves Saint Laurent, Caroline Negre, forteller til tv2.no at den nye hudpleieserien skal hjelpe mot rynker, gi glød og plumping effekt.

– 5000 sto på venteliste for «ungdomsserum»

Og nå er hudpleieserien lansert i Norge. Vi har snakket med en kjemiker og en hudlege i tillegg til produsenten. Og ekspertene er skeptiske.

Kosmetikkprodusentene leter stadig etter ungdomskilden. At svaret skal kunne ligge i en kremkrukke eller i et serum er det mange som er skeptiske til. Det hinder likevel ikke forskerne fra å forsøke.

Se reaksjoner far hudlegen og kjemikeren lenger ned i saken. Tror du de har tro på antirynkeproduktene?

Kanskje ligger hemmeligheten i A-vitaminsyre? I termalt kildevann? Eller er det rett og slett kompliserte sukkerforbindelser som kan holde alderstegnene på avstand? Forskerne hos Yves Saint Laurent (YSL) mener det siste. Glykobiologi skal være hemmeligheten, og spesielle glykaner kalt «Glycanactif» skal kunne hjelpe huden til å opprettholde glød og ungdommelighet, og viktigst: Redusere forekomsten av rynker.

Kommunikasjonsdirektør for forskning i YSL, Caroline Negre, forteller til tv2.no at serien Forever Youth Liberator har blitt ekstremt populær i andre land.

– I Storbritannia sto over 5000 mennesker på venteliste da «Forever Youth Liberator» ble lansert, og vi har fått positive tilbakemeldinger fra kjendiser der. Det er en skikkelig «hype» rundt produktene, sier hun.

Se videointervju med Negre lenger ned i denne saken!

For kvinner som vil bekjempe tiden

– Glykobiologi har vært kjent i over hundre år. Det er anerkjent som en av ti disipliner som skal utgjøre fremtiden innen medisin, forteller hun.

Nå mener YSL at forskning på glykaner også kan revolusjonere hudpleieverdenen.

– I kosmetikk er Yves Saint Laurent det første merket som har gått inn i dette feltet. Vi har skapt en serie for kvinner som vil bekjempe tiden. Det vi har sett er at etter man er 30 reduseres antallet og kvaliteten på glykaner i huden. Hudpleieserien bidrar både med mindre rynker, økt glød og «plumping», sier Negre.

Dette mener hudlegen:

Hudlege Ylva Ohlsson har jobbet som hudspesialist siden 1996 og er tilknyttet Dr. Langelands Hudpleieklinikk som blant annet jobber med medisinske hudpleieserier. Hun forteller at glykobiologi har blitt brukt i fremstillingen av vaksiner, men hun har ikke klart å finne noen langtidsstudier som kan dokumentere effekt på hud.

– Jeg har snakket med flere erfarne dermatologer angående «Glycanactif», men har ikke noen personlig erfaring med dette, og jeg kan ikke se at det finnes noen langtidsstuder som dokumenterer effekten, sier hudlegen.

Hudlege Ohlsson forteller at glykobiologi blant annet brukes til vaksinefremstilling.

– Glykobiologi er jo et forholdsvis nytt forskningsområde innen medisin, som man bruker i ulike disipliner der man studerer komplekse sukkerarter både hos pattedyr og hos lavere organismer for å forsøke å uvikle nye legemidler. Dette brukes blant annet for å fremstille vaksiner, studere sårheling, tumortilvekst og embryonalutvikling. Dette bygger blant annet på at man de senere årene har oppdaget at slike kullhydrater spiller en rolle for hvordan cellene i kroppen kommuniserer med hverandre, forteller Ohlsson.

Hun mener man må ha i bakhodet at det er store penger i bildet, og at det ikke er sjelden det kommer produkter på markedet som sies å være revolusjonerende.

– Kosmetikkindustrien er jo en «bilionindustri» og det dukker stadig opp nye produkter som lover gull og grønne skoger. I dette tilfellet er det veldig mye «hype» om et produkt som nå lanseres av L'Oréal, som har et forskningsteam med dermatologer og Peter Seeberger, professor på Max Planck Instituttet, som har forsket i området glykobiologi lenge og vært med å utvikle vaksiner, men som jeg forstår ikke har så mye klinisk erfaring innen dermatologi fra før. Jeg kan ikke finne noen langstidsstuder på «Glycanatcif», de tre syntetsisk glykanene fra planteriket som her er patentert. Studiene ser for meg fortrinnsvis ut til å vært gjort in vitro, (i laboratorium red. anm) sier hudlegen.

LES OGSÅ: Produktene alle snakker om

Se intervju med kommunikasjonsdirektøren fra YSL her:

602251

Dette mener kjemikeren:

Kjemiker og professor ved Kjemisk Institutt ved Universitetet i Oslo, Carl Henrik Gørbitz, har tatt en titt på markedsføringsmaterialet til hudpleieserien, og forteller gjerne mer om hva glykaner er for noe og hvor vidt han tror det kan være effektivt i hudpleie.

– Glykaner er en undergruppe av det vi vanligvis kaller sakkarider, eller sukkere. Cellulose er for eksempel et glykan. Disse har som stoffgruppe vært kjent svært lenge.

Han sier det er riktig at glykaner finnes naturlig i huden og at det har en avgjørende innvirkning på dens balanse. Det samme er det at man har færre glykaner i huden når man blir eldre. Mer kontroverielt mener Gørbitz det er å påstå at dette er en prosess som medfører at cellene stenges av og blokkerer prosesser involvert i å beholde hudens ungdommelige utseende, slik det heter i markedsføringsmaterialet fra YSL.

– Det er riktig at glykaner er med å regulere celledeling, men det er også en rekke andre faktorer som avgjør om en celle går fra en hvilefase (på fagsprålet G0) inn i en aktiv fase - «interfase» som ender med celledeling. Det er gjort flere vitenskapelige undersøkelser med glykaner i forbindelse med kreftforskning der nettopp forståelsen av faktorer som påvirker celledeling er vesentlig, forteller Gørbitz.

I pressematerialet heter det at YSL har «skapt en innovativ kombinasjon av glykaner, kalt glycanactif, som låser opp cellene for å aktivere deres vitale, ungdommelige egenskaper.». Gørbitz kommenterer gjerne:

– En blomstrende tekst! Jeg antar at «låser opp» betyr overgangen fra hvilefase til interfase, slik jeg nevnte over.

Videre heter det fra YSL at Glycanactif skal fremme metabolske reaskjoner i cellene, fremme kommunikasjonen på cellenes overflate og gjenopprette den bindende strukturen mellom cellene. Den skal i overhuden stimulere syntesen av hyaluronsyre-reseptoren CD44. Den skal i overgang mellom overhud og lærhud gjenopprette protegolykaner, og den skal i lærhuden stimulere syntesen av glykosaminoglykaner (GAGs).

Ganske gresk for de fleste av oss. Og Gørbitz skjønner heller ikke helt hva som menes.

– Fra det som står her er det ikke mulig å forstå hvordan man tenker seg at dette skal virke. Reseptoren CD44 er et såkalt glykoprotein, et protein med mange sukkergrupper (glykaner) bundet til seg. Det sitter på celleoverflaten og er involvert i ulike vekselvirkninger mellom cellene. Hyaluronsyre (også kalt hyaloronan) er et glykan, nærmere bestemt et spesielt glukosaminoglykan (GAG) med velkjent oppbygning. Å «gjenopprette proteoglykaner» er litt vagt. Proteoglykaner er glykoproteiner med spesielt mange og store sukkergrupper festet på seg. Når vi kommer til «stimulere syntesen av glykosaminoglykaner», faller jeg litt av. Innholder faktisk preparatet/kremen glykaner (reklameteksten «Vi har skapt en innovativ kombinasjon av glykaner» tyder på det), eller inneholder det noe annet som stimulere cellene til å produsere dem? Eventuelt begge deler, sier Gørbitz.

LES OGSÅ: Gutter, slik tar dere vare på huden

– Vanlig fuktighetskrem holder

Gørbitz har ikke tidligere hørt om at glykobiologi har blitt anvendt til antirynkeformål, men til hudskader.

– Det er kjent at for eksempel mus, der evnen til å danne glykaner er genetisk fjernet, sliter med reparasjon av skader i huden. Fokus for vitenskapelige undersøkelser har altså vært reparasjon av skader, ikke normale rynker, forteller Gørbitz.

– Hvor mye kan egentlig kjemiske ingredienser i hudpleie ha å si for deres virkning, finnes det faktisk stoffer som kan få rynker til å forsvinne, eller ikke dukke opp i det hele tatt?

– Effekten av rynkekremer er omdiskutert, noen studier viser en tilsynelatende effekt, men en vanlig, billig fuktighetskrem vil også gjøre at folder retter seg ut og man får mindre rynker. Det interessante er vel om effekten er mer permanent, og det har jeg ikke sett noen som har dokumentert, sier kjemikeren.

Han vil imidlertid ikke avskrive ideen om å benytte seg av glykaner i hudpleie.

– Totalt sett synes ikke ideen med å bruke glykaner i hudkremer å være så dum, men veien frem til en målbar effekt bygger på en rekke forutsetninger som jeg ikke har noen forutsetninger for å uttale meg om. Viktigst er det hvorvidt huden faktisk er i stand til å ta opp, langt ned i underhuden, de stoffene man påfører seg og nyttiggjøre seg dem på en måte som virker vitaliserende for huden. Det er kanskje verdt å minne om at huden vår hele tiden fornyer seg av seg selv, en hudcelle «lever» ikke i mer enn 2-4 uker uansett, avslutter Gørbitz.

LES OGSÅ: Hun bruker 45 000 i måneden på hudpleie

Forever Youth Liberator er i salg hos totalt 15 parfymerier i hele landet.