Lokalderby i Hedmark: KIL Toppfotball – HamKam

Les Thomas Bertsens vurdering av derbyet.

Kamp: KIL Toppfotball – HamKam

2011: 3–3

2010: Ikke i samme divisjon

2009: 3–2

Tre siste kamper hjemmelag: Seier, Seier, Seier

Karantener hjemmelag: Ingen

Nøkkelspillere ute med skade hjemmelag: Hamsic

Nøkkelspillere usikre hjemmelag: Ingen

Tre siste kamper bortelag: Tap, Tap, Tap

Karantener bortelag: Ingen

Nøkkelspillere ute med skade bortelag: Rønningen, Ekeberg, Skjerve, Tilley Solhaug

Nøkkelspillere usikre bortelag: Gundersen, Lie

Antatt lagoppstilling hjemmelag:
Deinoff – Hæstad, Førsund, Wiggum, Fazlagic – Aas, Shindika, Tiller-Larsen – Myklebust, Tuelo Johanessen, Moen

Antatt lagoppstilling bortelag:

Hogan – Jevne Hagen, Asani, Lie/Almen, Riise – Nedrebø, Hagen Bjerke, Berg-Hansen, Dahle – Lehne Olsen

Kampvurdering:
Det finnes mange store derbyer i norsk fotball, og dette lokaloppgjøret er definitivt et av de mest intense! Selvfølgelig er det en ripe i lakken for begge klubber at det utspilles i landets nest høyeste divisjon, men dét er glemt idet lagene går ut på Gjemselund 14.30 på lørdag. Man kan prate om plassering, tidligere form og ligende foran ordinære kamper, men det har ikke noe å si i dette oppgjøret. Selv om KIL har vært meget solide frem til nå, så vil bunnlaget HamKam gi hedmarksnaboen kamp om livet for disse tre poengene!

Skadesituasjonen til KIL er under kontroll. Alle spillerne i kjernegruppen til trener Nordlie er disponible til denne kampen.

Verre er det for Kamma. Klubben måtte denne uken ut på markedet for å skaffe seg keeper da både Ekeberg Skjerve og Rønningen er på skadelisten. Valget falt til slutt på Gary Hogan som ble hentet fra Steinkjer. Hogan har vært i både Alta og Skeid tidligere, men ikke klart å etablere seg på det nest høyeste nivået. Hogan går for å være meget god en mot en og er offensiv i feltarbeidet. Gundersen blir testet denne uken, men er uaktuell for å starte. Dette er synd for Kamma, da det viser seg at laget sjelden vinner uten han på banen! Midtstopper Lie har fått en overbelastning og er tvilsom også til dette oppgjøret, noe som eventuelt gjør så at Aalmen fortsetter som stopper.

Vi tror som sagt man skal se bort ifra tabellposisjoner når man vurderer dette oppgjøret. Dette kommer til å bli en krig, en åpen krig. De seineste møtene har gitt oppgjør med mange sjanser og mange mål, og det tror vi også blir tilfelle denne gangen. Kapasiteten til Kamma er bedre enn det de har fått ut tidligere i år, men vi er bekymret for den defensive tryggheten i laget. Riktignok har Rønningen (ute med skade) ikke vært på ønsket nivå i innledningen, men det er ikke alltid gunstig å få inn en ny keeper bak et usikkert forsvar. Vi tror laget kommer til å gå ut i en 4-5-1 formasjon, altså tilbake til der laget startet sesongen. Dette vil gi bedre defensiv trygghet, og samtidig mulighet for gunstige overganger. KIL var ikke veldig bra på å forsvare seg i overgangsfasen i oppgjøret mot TUIL på hjemmebane. KIL må forventes å styre mye av oppgjøret, og da blir det viktig for laget å være dyktige med offensiv markering, ta ut kontringspunkt og jobbe hardt i returløpene.

Men som sagt innledningsvis; De som mobiliserer mest på innsats, trykk og tæl i denne krigen har en god mulighet for poeng. Så enkelt kan det være i et Hedmarksderby!