KONGEFAMILIEN: Kongen og dronningen reiser muligens til London på 17. mai. (Foto: Geir Johnny Abrahamsen, © ps)
KONGEFAMILIEN: Kongen og dronningen reiser muligens til London på 17. mai. (Foto: Geir Johnny Abrahamsen, © ps)

– Kongeparet reiser utenlands på 17. mai

Deltar på storslått feiring av dronning Elizabeth.

Helt siden 1815, og med unntak av krigsårene, har kongefamilien vinket fra slottsbalkongen på nasjonaldagen- og familien står som et sterkt symbol på Norges storslåtte fødselsdag.

I tillegg har kongeparet de siste årene besøkt flere bydeler i Oslo på nasjonaldagen, men ifølge kongehusekspert, Kjell Arne Totland har kongeparet ikke planlagt et slikt besøk i år.

Kongeparet planlegger nemlig en reise til London for å delta på feiringen av dronning Elizabeths jubileum - og vil derfor ifølge Totland dra fra Norge sent 17. mai.

Les også: Derfor falt kong Harald for Sonja

Regjeringsjubileum

Slottets kommunikasjonssjef, Marianne Hagen, bekrefter at kongeparet skal delta i feiringen av dronning Elizabeths store regjeringsjubileum med lunsj på Windsor-slottet og gallamiddag på Buckingham Palace den 18. mai.

– Dronning Elizabeth vil være vertinne under lunsjen på Windsor, mens prinsen av Wales skal stå for slottsmiddagen, til ære for sin mor, sier Totland til «God kveld Norge».

Britiske medier melder at det vil være duket til selskap på 17. mai, men ifølge Hagen vil kongeparet tilbringe hele nasjonaldagen i Norge.

17. mai har kongeparet andre planer, sier Hagen til «God kveld Norge».

Les også: – Sterkt å se kongen gråte

Dropper bydelsbesøk

– De vil tradisjonene tro selvsagt hilse det store barnetoget fra slottsbalkongen sammen med kronprinsparet og prinsesse Ingrid Alexandra om formiddagen, slik de alltid gjør. Og de skal helt sikkert feire dagen på tradisjonelt vis med barn og barnebarn i stuene på slottet før de setter kursen mot Gardermoen, sier Totland som har full forståelse for hvordan kongeparet avvikler nasjonaldagen på i år.

totland (Foto: Privat)
totland (Foto: Privat)
– Jeg synes det er fullt forståelig at kongeparet velger en slik løsning i denne sammenhengen – og for en gangs skyld, sier Totland til «God Kveld Norge» og fortsetter:

– Bydelsbesøkene i Oslo er ikke en gammel tradisjon, men noe Harald og Sonja selv begynte med for noen år siden. Og det er heller ikke snakk om noen avlysning - fordi et slikt besøk aldri har vært planlagt i år. Kongeparet har jo dessuten gjennomført flere slike besøk i løpet av året. Ikke minst kongen, som har besøkt Groruddalen hele fire ganger i løpet av de siste ukene, sier Totland til «God kveld Norge».

Les også: Ni av ti nordmenn roser kongefamilien