ny1-terror-føsker-rosetog-F - Bombeoffer rørt av rosetoget utenfor tinghuset

Harald Føsker fortalte retten at han nekter å la Anders Behring Breivik ødelegge livet hans. Da han gikk ut av tinghuset, ble han møtt av rosetoget og tusenvis av syngende mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig rørende og vakkert, spesielt for meg som ikke så noe av dette i fjor sommer. Da jeg lå på sykehus, kunne jeg ikke se noe som helst. Jeg er veldig glad for at jeg fikk det med meg nå, sa Harald Føsker (67) til NTB da han kom ut av Oslo tinghus.

Til sammen 40.000 mennesker deltok i allsangen og rosetoget som gikk fra Youngstorget forbi tinghuset og løste seg opp ved Tullinløkka. En tydelig manifestasjon av hva folk mener om Breivik og hans såkalte ideologi, mener Føsker.

– Det er bare å se seg rundt. Alle har vi gjort oss opp den samme meningen, med unntak av én person. Vi som er ofre er én ting, men hele Norge ble rammet av dette, sa han.

– Det var viktig for meg å stå der og gi mitt vitneprov. Det er en slags gjenoppretting i det. Jeg hadde tenkt å henvende meg til ham, men valgte ikke å gjøre det. Uansett hva jeg hadde sagt til ham, så ville det falt på stengrunn.

Føsker har vært gjennom fire operasjoner så langt og har to i vente. Ansiktet hans løsnet fra skallen i eksplosjonen, tennene ble slått ut og kjeven brakk. Han fikk hjerneblødning, noe som har medført sterke hodesmerter, og han forteller at trykket mot bihulene har ført til at han har vært konstant forkjølet siden 22. juli.

– Jeg ble slått ut, og da jeg våknet hang jeg over restene av skrivebordet mitt, eller kanskje det var en stol. Jeg så ingenting, jeg var blind. Og jeg torde ikke bevege meg i tilfelle gulvet var borte, sa Føsker i retten torsdag.

Han jobber med internasjonalt samarbeid i Justisdepartementets kriminalomsorgsavdeling og hadde egentlig sommerferie. Føsker var innom kontoret i femte etasje denne fredagen for å forberede et foredrag for Europarådet i Strasbourg uka etter.

– Jeg skjønte med en gang at det var et terroranslag mot regjeringsbygget. Den voldsomme kraften i smellet og det jeg opplevde, tilsa at det ikke var noe som hadde eksplodert inne i huset. Så hørte jeg masse sirener og folk som ropte og skrek, fortalte Føsker.

– Jeg bare hang der og måtte spytte tenner, fortalte han. (©NTB)