Milano

Milano er en by i Nord-Italia, og ligger i provinsen av samme navn. Byen har nærmere 1,3 millioner innbyggere. En antar at Milano ble grunnlagt av keltere omkring år 600 f.Kr. og 222 f.Kr, underlagt romerne, som gav byen navnet Mediolanum. I det fjerde århundre etter Kristi fødsel ble byen kortvarig hovedstad i Vest-romerriket. Fra koloni av Romerriket, til et viktig senterunder renessansen, var Milano hovedstaden under Napoleonsperioden.

Under den andre verdenskrig ble Milano rammet av alliert bombing, noe som gjør byen i dag svært moderne og er av liten italiensk karakter.

Byen har to store fotballag, AC Milan og Internazionale Milano. Det finnes også en rekke muséer i byen.

I dag er Milan sete for den italienske børsen, og er kjent for å være motehovedstad. I tillegg har byen neo-klassiske palasser, og en urban silhuett som gir plass til nye skyskrapere i City Life-prosjektet.

Panert Milanesisk kalvekjøttkotelett, “cassoeula”, er noe av det Milan er kjent for. I tillegg til kaker, kan Milan by på en berømt pudding, etterfulgt av “meneghina” (svampekake med vaniljekrem, fylt med usøtet frukt). Vinproduksjonen er god i Paviaområdet utenfor Po-elven, men har ingen virkelig verdsatte viner.

Milano, hjemmet til La Gazzetta dello Sport og hovedstad for sykling, har gjennom 94 år vært en del av Giro d’Italia.