Cortina d'Ampezzo

Cortina ligger i hjertet av den mest berømte fjellkjeden i verden, Cortina, og blir kalt “Best of the Alps”. Byen er den største kommunen i Ladin, en kulturell region som omfatter en del av Val di Fassa, Badia, Gardena, Cordevola og Ampezzo-dalen. Cortina er kjent for bruken av Ladinspråket, som har middelaldersk opprinnelse.

I 1956 arrangerte ble OL arrangert i Cortina, hvor blant annet Toni Sailer deltok. Om sommeren kan området blant annet by på 500 kilomenter med sykkelstier, som er skiltet med vanskelighetsgrad. Det tilbys også lagring og vedlikehold av sykler. For amatørklatrere kan stedet tilby over 800 gratis klatringsmuligheter, og mer enn 15 kilometer med turstier.

Kjøkkenet kan blant annet by på Chenedi, som er brødsmulekuler fylt med lokal røkt skinke, spinat, smult og revet ost, servert i en varmebuljong eller med smeltet smør. En annen rett er Casunziel, en slags ravioli fylt med rødbete og poteter. Pestariel, som er små biter av melpasta kokt i saltet melk, er en annen lokal matrett.

Cortina har ved fem anledninger vært målby i Giro d’Italia; i 1939, 1948, 1951, 1955 og 1977.