Sulmona

Sulmona, en kommune i provinsen L'Aquila, befinner seg på baksiden av Majella National Park. Byen har gamle røtter, faktisk blir Sulmona nevnt av Tito Livio som en troverdig alliert av Roma i kampen med Hannibal (tredje århundre f.Kr.). Den romerske delen av byens historie, foruten allianser og lojalitet, inkluderer en ødeleggelse av diktatoren Silla (81 f.Kr.).

Middelalderen var gunstig for Sulmonas innbyggere etter det schwabiske dynastiet, da hovedsakelig Federico II sikret bygging av ekstraordinære verker som akvedukten. Etter det germanske styre kommer den franske dominansen.

Etter jordskjelvet i 1706 (tre år etter det som rammet L'Aquila) som ødela nesten hele byen, ble Sulmona gjenoppbygd i det nittende århundre som et strategisk jernbaneknutepunkt, grunnen til at den ble så hardt bombet av de allierte under andre verdenskrig. To paver er knyttet til Sulmona historie: Innocenzo VII (1336-1406) og Pope Celestino V - hvis pavedømme bare hadde en fire måneders varighet mellom august og desember 1294 - og som trakk seg tilbake til asketisk liv i en grotte på Monte Morrone.

Den lokale maten er basert på hjemmelagde retter som «maccheroni alla chitarra» med lammesaus, oppskrifter basert på trøffel (i jorden rundt Abruzzi er det minst 28 forskjellige typer), og rosa hvitløk. Middag blir skylt ned med den lokale roséen (Doc) Montepulciano d'Abruzzo (også i sin mer fruktig versjon med en mandel ettersmak, Cerasuolo). Foruten den verdensberømte konfekten, er det også utmerket nougat produsert i henhold til gamle håndverket metoder.

Hele fem ganger har byen vertet etappe-målgang i giroen.