Recanati

En liten by som teller 22 000 innbyggere. Recanati skilter med opprinnnelse tilbake til det syvende århundre f.Kr. Byen var under romersk styre siden det tredje århundret f.Kr. med navnet Colonia Potentia. Byen ble invadert av goterne i år 410 e.Kr. og falt i hendene på det Spoletoiske hertugdømmet. Selve byen går tilbake til det tolvte århundre som følge av liga av Monte Volpino, Monte San Vito og Monte Morello slottene.

Opprinnelig schwabiske, deretter under pavelig autoritet, ble Recanati allment kjent for sin grunnlov, torgene, og den omfattende virksomheten, samt for kompetansen til sine jurister som gjorde dem fortjente til tittelen Justissima Civitas. Foruten de sterke bymurene og de flotte inngangsdørene (San Domenico, Cerasa, San Filippo), er Recanati berømt for sin kunstneriske arv og for å ha vært fødeby til Lorenzo Lotto, hvis malerier som "Annunciazione" samt "Polittico", "Trasfigurazione" og "San Giacomo Pellegrino" alle befinner seg i Museo Civico di Vialla Colloredo Mels.

Også den beryktede Giacomo Leopardi ble født i Recanati: besøkende kan gå langs "Piazzola del Sabato del Villaggio", mens de beundrer Leopardis palass - bebodd av hans etterkommere - og Infinito Pass der versene av hans mest kjente dikt ble sammensatt. En annen bysønn er den berømte tenoren Beniamino Gigli.

Også verdt et besøk er den imponerende katedralen og bispedømmets muse, som er vertskap for et rikt antall mesterverk. Når det gjelder håndverk er Recanati kjent for prosessering av sølv, horn og også plast, mest for leketøy industrien.

Vel kjent er den lokale stekte grisen, stekt oliven i Ascolan stil, "vociato" brød (laget av pecorino ost, parmesan, pepper, valnøtter og rosiner), og fiskesuppe (servert med den karakteristiske "zafferanella", en vill versjon av safran). Og for å matche maten, Rosso Conero og Verdicchio, landsomfattende berømte Marsjer 'Choice viner.

Giuseppe Saronni vant her i 1981 da byen for første, og til nå siste, gang var vert for en etappe i giroen.