Fano

Byen som blant annet nevnes i Dantes Alighieri’s dikt «Inferno» er kjent for sitt karneval, det eldste i Italia. Fano var en gammel romersk eiendom som ble erobret av Caesar i år 49 f.kr under borgerkrigen som han utkjempet mot sin bror Pompey.

Utrustet med bymurer og deklarert som koloni under Octavian Augustus var Fano i år 291 e.kr stedet for kampene som tvang Almanniene på flukt, på sin vei til Roma. Fano har vært herjet av østgotere i det sjette århundre, gjenoppbygd av bysantinerne, gjennomgikk okkupasjoner av Lombard-folket og av frankerne. Det har vært en pavelig feide mellom husene av Este, Malatesta og Montefeltro og bombardert under Napoleons okkupasjon.

Etter Risorgimento-opprøret, ble Fano bombardert både under første og andre verdenskrig. Fano har mottatt de "tre seil" fra Goletta Verde og Legambiente (miljøvern-enheter) for beskyttelse av vann og kysten, samt European Blue Flag, en premie for livskvalitet og kvaliteten av økosystemet.

Foruten «brodetto alla fanese» (som er laget hovedsakelig av tomatpuré og eddik fortynnet i vann), anser vi det verdt å nevne en lokal oppfinnelse: "moretta" (sukret varm kaffe iblandet Anisette, rom, brandy og litt sitronskall); den utmerkede og verdifulle hvite trøffelen, «fossa»-osten som skal smakes med kastanje eller akasiehonning. Når det kommer til vin er det verdt å nevne blant annet Bianchello del Metauro og Verdicchio dei Castelli di Jesi (hvite viner), Rosso Piceno, Rosso Conero og Sangiovese dei Colli Pesaresi (røde viner).

Fano har vært målby i Giroen to ganger tidligere, i 1962 og '83.