Verona

Verona ble anlagt langs Adige bredd, der elven renner ut på Po-sletten. Byen har alltid vært et gedigent veikryss for transportsystemet i Nord-Italia, både på landeveien og på elvene. Adigeelven har alltid vært sentralt i innbyggernes liv, på godt og vondt. Den har vært en forutsetning for handelsnæringen, men også forårsaket mange tragedier. Flommen i 1882 var en katastrofe for byen, og foranlediget byggingen av massive støttemurer rundt byen.

Verona har en rekke monumenter oppført i den romerske epoken, hvorav Arenaen, byens amfiteater, kanskje er mest kjent. Her har det hver sommer siden 1913 vært arrangert en stor operafestival. Verona har imidlertid få bevarte byggverk fra middelalderen, ettersom det meste av byen ble lagt i ruiner av et voldsomt jordskjelv 3. januar 1117.

Den gamle bykjernen består av en rekke bygninger oppført under Signoria-epoken. Forsvarsverket som ble konstruert i denne perioden er svært viktig for byen. Det omgir slottet Castelvecchio, og ble sammen med Veronese-broen beordret bygget av Cangrande Il della Scala.

Verona må også rette en stor takk til William Shakespeare, som brukte byen som kulisse for sitt berømte verk Romeo og Julie.

Det er ikke enkelt å oppsummere Veronas kjøkken og byens mange produkter, men blant de mest kjente er produktene Vialone Nano-risen og en form for rød sikori. De mest berømte rettene er Peperita (kokt kjøtt med en sterkt krydret ostesaus), Paparele (tagliatelle-nudler med bønner og erter) og Pastisada de caval (stuing av hestekjøtt).

Til maten drikker veroneserne selvsagt vin. Skal den være rød er det Valpolicella, Bardolino, Recioto eller Amarone som gjelder. De som foretrekker hvit, velger gjerne en Soave eller en Bianco di Custoza. Så avslutter man gjerne med den berømte dessertvinen Pandoro.

Verona har arrangert sykkel-VM to ganger (i 1999 og 2004, begge ganger med spanske Oscar Freire øverst på seierspallen), og vært vertskap for Giro d’Italia 19 ganger. Knut Knudsen gikk helt til topps her da byen var målby for Giroen i 1981. Både Damieno Cunego og Davide Rebellin kommer fra Verona.