Herning

Årets Giro d’Italia starter i danske Herning, som med sine 50 000 innbyggere er en småby i regionen Midtjylland. Byen ble grunnlagt på begynnelsen av 1800-tallet, først som et jordbrukssenter, siden kjent for tekstilproduksjon, og i våre dager først og fremst et industriknutepunkt. Herning ble kåret til «Årets danske by» både i 1965 og i 2003, og huser blant annet Skandinavias største messe- og konsertsal; Mch Messecenter. Senteret, som er hovedkvarter for åpningsetappen i årets Giro, er på hele 500 000 kvadratmeter, og tar imot imponerende 900 000 besøkende hvert år. Foruten messer, teaterproduksjoner, utstillinger og sportsarrangement, arrangeres det også store konserter her hvert år. Blant superstjernene som har opptrådt her er Bob Dylan, Bruce Springsteen, Ozzy Osbourne og Madonna.

Herning kunstsenter er kjent for sin samling bestående av verker av kunstneren Carl-Henning Pedersen, ofte kalt Skandinavias Chagall. Noen få kilometer fra Herning ligger Billund og Legoland, én av verdens mest berømte temaparker.

Dansk kokekunst er kjent for sine sjøprodukter; laks, ørret og torsk, men kanskje aller mest for sine storslåtte frokoster. På Jylland inkluderer den, i tillegg til yoghurt, syltetøy og egg, også marinert sild, servert med en rekke ulike brødsorter. Danskene er også kjent for sine «smørrebrød», sine supper, kjøttboller og ikke minst hakkebøfen, æblekage og frikadeller.

Når det gjelder drikke er det vanskelig å komme utenom danskenes yndlingsdrikke: Øl og snaps. De mange bryggeriene er kjent for høy kvalitet og et bredt tilbud til øltørste ganer. Av disse er nok Carlsberg og Tuborg mest kjent internasjonalt.

Herning er hjembyen til tidligere Tour de France-vinner og nåværende sportsdirektør i Saxo Banks, Bjarne Riis. Byen arrangerer hvert år Herning Grand Prix, og er det selvsagte stedet å åpne Giroen når rittet først ble lagt til Danmark. Byen blir dermed også det nordligste stedet som har arrangert en Giro-etappe.