Horsens

Horsens ligger øst på Jylland, ved enden av fjorden med samme navn. Byen er omgitt av morener, åser og daler dannet under forrige istid. Området byen ligger i har vært bebodd siden slutten av det tiende århundret. Det ble først sett på som et hedensk gravområde, men vokste etter hvert til en by mektig nok til å prege sin egen mynt, etablere festningsverk og anlegge sin egen havn. Fra å ha vært et overbefolket industriområde i det 19. århundre, er Horsens nå en by preget av servicenæringer og kulturelle arrangementer.

Horsens er i Danmark kjent for å være vertskap for store konserter og for sitt rike shoppingtilbud. Byen har også tre berømte museer; Industrimuseet, Horsens Kunstmuseum og Horsens Museum. Sistnevnte tilbyr blant annet en permanent utstilling knyttet til Vitus Bering, som ble født i byen i 1681. Bering er kjent som den oppdageren av Alaska, og har gitt navn til Beringstredet som skiller Nord-Amerika fra Russland.

Dansk kokekunst er kjent for sine sjøprodukter; laks, ørret og torsk, men kanskje aller mest for sine storslåtte frokoster. På Jylland inkluderer den, i tillegg til yoghurt, syltetøy og egg, også marinert sild, servert med en rekke ulike brødsorter. Danskene er også kjent for sine «smørrebrød», sine supper, kjøttboller og ikke minst hakkebøfen, æblekage og frikadeller.

Når det gjelder drikke er det vanskelig å komme utenom danskenes yndlingsdrikke: Øl og snaps. De mange bryggeriene er kjent for høy kvalitet og et bredt tilbud til øltørste ganer. Av disse er nok Carlsberg og Tuborg mest kjent internasjonalt.

Horsens er hjembyen til Saxo Banks Kasper Klostergaard, fjorårsvinneren av Horsens Criterium.