ny5-terror-barn-av regnbuen-F - 40.000 møtte opp på Youngstorget

– Det er vi som vinner, sa Lillebjørn Nilsen etter å ha ledet 40.000 mennesker i allsang på Youngstorget i Oslo torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lillebjørn Nilsen sang «Barn av regnbuen» både på norsk og engelsk under allsangen, og han hilste fra originalforfatteren av sangen – den amerikanske folkemusikeren Pete Seeger (93).

Aksjonen markerer en protest etter at Anders Behring Breivik omtalte sangen som et eksempel på marxistisk indoktrinering av barn.

Regnbuen var ikke å se, men de mange oppslåtte paraplyene og regntøy i mange farger gjorde Youngstorget til et fargerikt skue.

Også i mange andre byer i Norge hadde tusener av mennesker samlet seg for å synge den samme sangen.

Blattmann takket alle de frammøtte for omsorgen, engasjementet og den varmen det norske folk viser.

– At dere bryr dere, gjør at vi ikke føler oss alene. At dere spør hvordan det går, gir oss støtte, og godhet har betydd og betyr enormt mye for oss, sa Blattmann.

Han sa at vi ved en slik markering etter 22. juli står opp for de verdier våre umistelige døde for: Et åpent, et varmt og inkluderende demokratisk Norge.

– Vi viser oss selv, og resten av verden, hvordan vi takler oppgjøret etter 22. juli, sa Blattmann. Han er imponert over hvordan folk stilte opp – ikke bare til hovedmarkeringen i Oslo, men også andre steder i landet.

– Det viser hva som bor i det norske folk, sier han til NTB.

– Da rettssaken begynte sa jeg at: Nå trenger vi Norge igjen. Dette er jo Norges svar. Det viser en utrolig hjertevarme, sier Pedersen til NTB.

Etter 22. juli var han i likhet med mange andre opptatt av at vi ikke skulle hevne. Men nå har han ombestemt seg.

– Hvis hevn er å vise omsorg for hverandre, er jeg for hevn. Hvis hevn er å bygge et mer tolerant samfunn, så er jeg for hevn. Og hvis hevn er å synge sammen våre fineste sanger, så er jeg for hevn, sa AUF-lederen.

Etter allsangen gikk folkehavet i et rosetog fra torget til Oslo tinghus der det allerede er i ferd med å oppstå et nytt blomsterhav. Politiet anslo at 25.000 deltok i toget.

Tirsdag hadde 3.000 varslet at de ville møte, mens et par tusen i tillegg sa at de kanskje ville stille. Oppslutningen skulle vise seg å bli langt større enn initiativtakerne hadde trodd. Oslopolitiet er sikre i sitt anslag på at 40.000 hadde møtt opp.

– Det er plass til 45.000 mennesker på Youngstorget. Under markeringen var det noen gliper helt foran, men ellers var det smekkfullt, sier operasjonsleder Ola Krokan i Oslo politidistrikt.

Politiet er for øvrig svært fornøyd med gjennomføringen av markeringen.

– Alt har gått verdig og fint for seg. Vi har ikke hatt noen problemer, sier Krokan.

Pedersen og Blattmann sier frammøtet var over all forventning. Fra AUFs kontorer i Folketeaterbygningen så Pedersen hvordan Youngstorget begynte å fylles opp allerede i god tid før markeringen startet.

– Dette må være en av de flotteste måtene å vise omsorg for hverandre på, sier han. (©NTB)