Et smil fra en baby er ikke en tilfeldig grimase, men en medfødt evne som skal knytte bånd til moren.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Et smil fra en baby er ikke en tilfeldig grimase, men en medfødt evne som skal knytte bånd til moren. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Vi blir født med et smil

Ny forskning viser at fostret gjør mer i magen enn å ligge og vente på å komme ut i den store verden.

Når dekningen av en rettssak tapetserer aviser, nettaviser og nyhetssendinger kan det være på sin plass med en gladsak: Vi blir født med et smil!

Fostret gjør mer enn å vente

Tidligere har man trodd at spedbarn møter verden helt uforberedt, slik at et voldsomt skrik eller et forsiktig smil bare er tilfeldige reaksjoner.

Det er Illustrert Vitenskap som formidler den nye forskningen som tyder på at fosteret bruker tiden i magen på andre ting enn bare å vente.

Ella kan leve til hun fyller 150 år

Smilende fostre

Forskere ved Durham University i Storbritannia har fulgt utviklingen i fosterets ansiktsuttrykk ved hjelp av avanserte videoopptak fra livmoren. De kunne fastslå at de første intuitive ansiktsbevegelsene oppstår allerede i uke 24, og at de i løpet av de neste ukene blir mer og mer sammensatt og til slutt fungerer som virkelige ansiktsuttrykk.

Oppdagelsen kan bidra til å avdekke fosterets helse.

Her er de mest populære navnene

Forskere har fulgt utviklingen i fosterets ansiktsuttrykk ved
  hjelp av avanserte videoopptak fra livmoren. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Forskere har fulgt utviklingen i fosterets ansiktsuttrykk ved hjelp av avanserte videoopptak fra livmoren. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Medfødte følelser

Fosteret mestrer altså ansiktsuttrykkene for gråt før det trenger å formidle det til omverdenen. Det betyr at reaksjonen på en følelse antakelig ikke er sosialt tillært, men derimot medfødt.

– En nyfødt smiler og etterligner sin mors munnbevegelser med det samme. Hvor kommer evnen fra? Det er ikke noe som kan læres – det er medfødt, sier Nadja Reissland til Illustrert Vitenskap.

Konklusjonen blir støttet av en studie fra 2008, der forskerne sammenlignet ansiktsuttrykk hos blinde og seende personer. Det viste seg at blinde personer bruker nøyaktig de samme uttrykkene som seende som reaksjon på forskjellige følelser.

Gi barnet et års forsprang med babytegn

Smil og gråt i magen

Men hvorfor ligge og smile i magen når ingen ser det? Forklaringen kan godt ligge i det nyfødte barnets behov for å knytte seg til moren, skriver Illustrert Vitenskap.

Les også:

Mødre med migrene har dobbelt så stor risiko for å få barn med kolikk