UENIGE OM PELSDYRPRODUKSJON: Motedesigner Fam Irvoll mener pels ikke er noe vi trenger i 2012. Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) vil på sin side doble pelsdyrnæringen i Norge.
UENIGE OM PELSDYRPRODUKSJON: Motedesigner Fam Irvoll mener pels ikke er noe vi trenger i 2012. Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) vil på sin side doble pelsdyrnæringen i Norge.

– Hva er det som er så flott med dyr i bittesmå bur?

Motedesigner Fam Irvoll blir provosert av stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) som vil doble pelsdyrnæringen i Norge.

Det ble kjendisstorm mot partyfikser Ronny Ottem da han dukket opp på Oslo Fashion Week i pels fra topp til tå tidligere i år. Nå har også stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) satt sinnene i kok i mote-Norge. Han ønsker å doble pelsdyrnæringen her i landet. Til tv2.no sier Pollestad at det er stor etterspørsel etter pels.

– Stor etterspørsel

– Pelsdyroppdrett er en lovlig næring som driver etter strenge dyrevelferdskrav. Næringen er lønnsom og det er stor etterspørsel etter pels i verden. Alternativet til at pelsen blir produsert i Norge er at den produseres i andre land.

VIL DOBLE: Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Geir Pollestad,
  ønsker å doble norsk pelsdyrproduksjon.
VIL DOBLE: Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Geir Pollestad, ønsker å doble norsk pelsdyrproduksjon.
– Synes du det er tatt tilstrekkelig tak i problemet rundt dyrevelferd til at det er forsvarlig å øke produksjonen per nå?

– Etter debatten som var for en stund tilbake så tok næringen etter politisk press tak i utfordringene og innførte blant annet en sertifiseringsordning. Vi må erkjenne at alt moderne husdyrhold kan gi syke og skadde dyr. Målet må være å holde dette på lavest mulig nivå.

Det var under et besøk hos Saga Furs Design i Danmark denne uken at stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) uttalte til VG Nett at det bør være et mål å doble pelsnæringen i Norge. Utspillet vekker sterke reaksjoner i mote-Norge.

Hva synes du om stortingsrepresentant Geir Pollestads utspill om pels? Si din mening i kommentarfeltet under!

– Jeg blir kjempeprovosert

Motedesigner Fam Irvoll sier til tv2.no at det virker som om Pollestad ikke lever i 2012.

Jeg syntes han har en ekstremt arrogant, naiv og uvitende holding til dette med tortur av dyr. Han lever tydeligvis ikke i 2012. Vi prøver å avskaffe dette ikke doble det, sier Irvoll.

– Jeg blir kjempeprovosert av mennesker som snakker om denne næringen som om det er en flott ting Norge bør ta del i. Hva er det som er flott med dyr i bittesmå bur som lider for at en blåst tulling skal få ta på seg en harry pelsjakke? Pels er ingen nødvendighet i 2012, sier designeren.

– Sitter omtrent og spiser på seg selv

Stylist og motejournalist Margrethe Gilboe mener Pollestads signaler er merkelige.

– Jeg synes ikke vi skal drive med dette i det hele tatt. Det er et merkelig signal å sende. Jeg er helt mot oppdrettsnæringen. Man kan ikke si noe annet enn at en sølvrev har det vondt i et bur, den er vant til å gå fritt rundt og sitter jo omtrent og spiser på seg selv i buret, sier Gilboe.

Hun mener motebransjen har mange og finere alternativer til pels.

– Fra et moteperspektiv så trenger man ikke pels, for det finnes så mange andre alternativer, av geit og skinn, der man bruker hele dyret, og det er en litt annen sak, avslutter hun.

Storm etter pelsopptreden på moteuke

OVERRASKET PÅ DEN RØDE LØPEREN: Partyfikser Ronnie Ottem kom
  i pels under åpningen av Oslo Fashion Week, til tross for det pelsfrie
  initiativet i fjor.
OVERRASKET PÅ DEN RØDE LØPEREN: Partyfikser Ronnie Ottem kom i pels under åpningen av Oslo Fashion Week, til tross for det pelsfrie initiativet i fjor.

I fjor gikk Oslo Fashion Week, som verdens første moteuke, offisielt ut mot pels på catwalken. Forbudet kom etter at designere Fam Irvoll og Kjell Nordström og motejournalist Hilde Marstrander sammen med NOAH gikk sammen for å starte Mote mot pels (ekstern lenke).

Ronny Ottem dukket imidlertid opp på Oslo Fashion Week i pels fra topp til tå i februar i år. Ottem uttalte til tv2.no at «Jeg har aldri vært mot pels. Jeg unnlot å bruke pels én gang i fjor av respekt for Baron for Bulldog, men jeg har andre hjertesaker». «Når katta er borte danser Rotta på bordet, virker det som... Jeg ville heller foretrukket litt mindre respekt for meg som person og mer respekt for dyrenes rett til et verdig liv» skrev designer og motepersonlighet Kjell Nordström i kommentarfeltet til artikkelen.

I en uhøytidelig avstemning Tv2.no/mote la ut i forbindelse med saken, har over 3350 sagt sin mening om pels. Rundt 29 prosent mener at det aldri er greit å gå i døde dyr, mens rundt 1,5 prosent mener at det er ok i ekstremkulde. 6,79 prosent mener at det er ok hvis pelsen er vintage eller arvet, mens hele 63 prosent mener at det er like ok å gå i pels som å bruke skinn.

Tv2.no skrev tidligere denne måneden at nesten 40 prosent av norske bønder mener at rev og mink ikke bør være et satsningsområde i norsk landbruk. Det kom frem i en rapport utarbeidet av Landgbrukets Utredrningskontor. Vel halvparten, 55 prosent, av de spurte bøndene i undersøkelsen sier at det i stor grad eller i noen grad bør satses på pelsdyr.