ny3-stat-oppgjør-F - Arbeidstakerne mener oppgjøret i staten er en farse

LO, YS, Unio og Akademikerne mener at det ikke har vært reelle forhandlinger med staten og bryter tarifforhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlingene for nær 150.000 ansatte i staten har pågått siden 12. april. Fire dager før forhandlingsfristen er nådd, brøt forhandlingene sammen.

– Når staten viser så liten forhandlingsvilje, får den det som den vil. Vi møtes til mekling hos Riksmekleren, sier forhandlingslederne i LO Stat, YS Stat og Unio, henholdsvis Tone Rønoldtangen, Pål N. Arnesen og Arne Johannessen.

De mener at staten ikke har gitt noe reelt tilbud og at forhandlingene ikke har vært reelle.

– Vi beklager likevel at vi ikke kom til noen forhandlingsløsning. Men når vi møter en motpart som ikke har fullmakter, er det ikke mulig å komme lenger, sier de tre.

Forhandlingsleder i Akademikerne, Rikke Ringsrød, slutter seg til kritikken av staten som arbeidsgiver og mener at statsoppgjøret er en farse.

– I løpet av to uker har staten ikke kommet med et eneste forhandlingsutspill. Tre virkedager før forhandlingsfristen går ut, har regjeringen heller ikke vedtatt noen forhandlingsfullmakter. Dermed blir oppgjøret en farse, sier hun.

– Bruddet skjer før vi hadde startet diskusjoner om de økonomiske rammene, sier statsråden som er øverste politisk ansvarlig for de statsansatte.

Hun sier videre elementer i det som arbeidstakerne går til brudd på, handler om velferdsordninger staten vil se i sammenheng med den økonomiske rammen for oppgjøret.

– Vi legger stor vekt på å støtte opp under den etablerte forhandlingsmodellen der frontfaget, det vil si konkurranseutsatt sektor, skal legge rammene for forhandlingene i staten. Hovedsammenslutningene har fremmet krav som ligger klart over den løsningen som er framforhandlet i privat sektor, sier Aasrud.

Arbeidstakerorganisasjonene mener at arbeidsgiveren spekulerer i at oppgjøret skal gå til mekling.

– Vi har til nå ikke snakket om noe konkret. Det blir hos Riksmekleren forhandlingene egentlig starter, sier Unios forhandlingsleder Arne Johannessen.

De ansatte i staten ønsker i dette lønnsoppgjøret å tette avstanden til ansatte i det private. De tre forbundene LO, YS og Unio forhandler sammen, mens Akademikerne står på egne bein med et krav om at lokale forhandlinger skal bli langt viktigere også i det statlige oppgjøret. (©NTB) (©NTB)