milnerrooney (Foto: ANDREW YATES, © AY/JR)
milnerrooney (Foto: ANDREW YATES, © AY/JR)

Alsaker mener årets sesong er blant de aller beste: - Som en fotofinish på en maraton

Siste serierunde i Premier League nærmer seg med stormskritt og spenningen er enorm både i topp og bunn. Men er dette tidenes Premier League-sesong?

Premier League feirer seg selv og sitt 20 års jubileum i år, og i den anledning har en rekke kåringer blitt lansert. En av tingene som skal kåres er tidenes sesong.

TV 2s kommentator Øyvind Alsaker mener årets sesong hører til i det aller ypperste selskap og er ikke redd for å lansere den som en kandidat til den aller beste.

- I forhold til drama vil jeg si det. Kampen på mandag er en kamp som folk så på tidlig i sesongen og tenkte «ah, kanskje vi får en seriefinale her», og nå har vi den. En stund så det ut som om United skulle reise i fra, og det hadde vært synd fra et nøytralt synspunkt, om den finalen skulle forsvinne. Det er jo noen nesten sensasjonelt over måten United har gitt fra seg fem poeng, slik at det nå er den magiske trepoengsgrensen som skiller dem, der Citys målforskjell gjør at de nå har muligheten til å ta over teten, sier Alsaker.

Både bunnkampen og kampen om de forgjettede Mesterliga-plassene er også med på å gjøre 2011/2012-sesongen til en virkelig Premier League-klassiker.

- I bunnen vil jeg jo også tro at det blir en «last day fight». I tillegg har det jo nå blitt en utrolig kamp om tredjeplassen, det er jo ikke sikkert at det er nok å bli nummer fire i år. Det er et privilegium å være i England i tredje siste omgang der alt, til og med gullstriden, er helt åpent. Skulle den være det til siste omgang, så er det utrolig. Det er som en fotofinish på en maraton. Det er ikke så forbanna sannsynlig, forklarer TV 2s kommentator.

Artikkelen fortsetter under bildet, med alle sesongene som er nominert til tidenes beste i Premier League!

Manchester City's Vincent Kompany tackles Manchester United's Wayne Rooney (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Manchester City's Vincent Kompany tackles Manchester United's Wayne Rooney (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)

Følgende seks sesonger de nominerte fra Premier Leagues side:

1994/95, der Blackburn ble ligamester
Etter to sesonger der Manchester United hadde sikret seg tittelen var det Blackburn sin tur til å seire i Premier Leagues tredje år. Alan Shearer og lagkameratene ble mestere til tross for tap mot Liverpool i siste serierunde, ettersom West Ham tok poeng mot Manchester United i London på det samme tidspunktet. Nyopprykkede Nottingham Forest klarte en strålende tredjeplass i en sesong som også gav oss Premier League-historiens største seier da Manchester United knuste Ipswich 9-0.

Mester: Blackburn
Mesterens poengsum: 89
Poengskilnad mellom nummer en og to: Ett poeng
Gjennomsnittlig poengsum topp fire: 82
Poeng for laget som havnet nederst: 27 (Ipswich)
Poengavstand mellom førsteplass og sisteplass: 62
Antall scoringer: 1195
Mål per kamp: 2,59 (dette var den siste sesongen med 22 lag og altså 42 kamper per lag)
Målløse kamper: 51
Kamp med høyest antall scoringer: Manchester United-Ipswich 9-0, 4.mars 1995
Toppscorer: Alan Shearer, Blackburn, 34 mål
Årets spiller, journalistene: Jürgen Klinsmann, Tottenham
Årets spiller, spillerne: Alan Shearer, Blackburn
Årets lag, spillerne: Tim Flowers - Rob Jones, Gary Pallister, Colin Hendry, Graeme Le Saux - Tim Sherwood, Matthew Le Tissier, Paul Ince - Jürgen Klinsmann, Chris Sutton, Alan Shearer

1995/96, der Manchester United ble ligamester
Sesongen etter var det Newcastle som kjempet om ligagullet med Sir Alex Fergusons mannskap, og Kevin Keegans Newcastle ledet med ti poeng på de røde ved juletider. United gav aldri opp og ledet an av en strålende Eric Cantona sikret de røde seg likevel sitt tredje ligamesterskap av fire mulige. Kevin Keegans berømte tirade etter Fergusons «mind games» er legendariske, men også i bunnen var det meget spennende, og både Coventry og Southampton reddet plassen på målforskjell. Forøvrig spiller alle de tre lagene som rykket ned dette året i Premier League i dag. Det var nemlig Bolton, QPR og Manchester City som måtte ta turen ned til divisjonen under.

Mester: Manchester United
Mesterens poengsum: 82
Poengskilnad mellom nummer en og to: Fire poeng
Gjennomsnittlig poengsum topp fire: 74
Poeng for laget som havnet nederst: 29 (Bolton)
Poengavstand mellom førsteplass og sisteplass: 53
Antall scoringer: 988
Mål per kamp: 2,60
Målløse kamper: 27
Kamp med høyest antall scoringer: Sheffield Wednesday-Leeds 6-2, 16.desember 1995
Toppscorer: Alan Shearer, Blackburn, 31 mål
Årets spiller, journalistene: Eric Cantona, Manchester United
Årets spiller, spillerne: Les Ferdinand, Newcastle
Årets lag, spillerne: David James - Gary Neville, Tony Adams, Ugo Ehiogu, Alan Wright - Steve Stone, Robert Lee, Ruud Gullit, David Ginola - Les Ferdinand, Alan Shearer

Se høydepunkter fra 1995/96-sesongen i videovinduet under! (Artikkelen fortsetter under videoen)

611335

1997/98, der Arsenal ble ligamester
Arsenal sikret seg sin første Premier League-tittel etter en spennende innspurt mot Manchester United. Laget fra Nord-London vant 14 av sine 16 siste ligakamper og sikret ligagullet etter 4-0 over Everton på Highbury 3.mai. I tillegg vant Arsène Wengers mannskap FA Cupen. Everton kjempet på sin side en utrolig kamp for å unngå nedrykk, noe de såvidt unngikk på målforskjell foran Bolton. Årets mest markante spiller var Dennis Bergkamp, som sikret seg både journalistenes og spillernes «årets spiller»-pris.

Les også: Van Persie årets spiller også blant journalistene

Mester: Arsenal
Mesterens poengsum: 78
Poengskilnad mellom nummer en og to: Ett poeng
Gjennomsnittlig poengsum topp fire: 71
Poeng for laget som havnet nederst: 33 (Crystal Palace)
Poengavstand mellom førsteplass og sisteplass: 45
Antall scoringer: 1019
Mål per kamp: 2,68
Målløse kamper: 33
Kamp med høyest antall scoringer: Blackburn-Sheffield Wednesday 7-2, 25. august 1997
Toppscorer: Chris Sutton (Blackburn), Michael Owen (Liverpool) og Dion Dublin (Coventry), alle 18 mål
Årets spiller, journalistene: Dennis Bergkamp, Arsenal
Årets spiller, spillerne: Dennis Bergkamp, Arsenal
Årets lag, spillerne: Nigel Martyn - Gary Neville, Gary Pallister, Colin Hendry, Graeme Le Saux - David Beckham, Nicky Butt, David Batty, Ryan Giggs - Michael Owen, Dennis Bergkamp

1998/99, der Manchester United ble ligamester
Den utrolige trippelsesongen til Manchester United vil for all ettertid stå som en av de røde djevlenes absolutt største sesonger. De fleste husker nok likevel ikke hvor spennende det var mellom United og Arsenal den sesongen, og da Tottenham tok ledelsen på Old Trafford i siste serierunde jublet den røde delen av Nord-London utrolig nok over Tottenham-scoring. Med Arsenal-seier mot Aston Villa ville nemlig The Gunners ta ligagullet så fremt Spurs gjorde jobben i Manchester, og da United snudde kampen og til slutt vant på Old Trafford var nok faktisk spillerne på begge lag fornøyde med akkurat det. Dette var også sesongen der Ole Gunnar Solskjærs fire scoringer bidro til tidenes største borteseier i Premier League-sammenheng da Manchester United seiret 8-1 på City Ground i Nottingham. Til tross for United-dominansen var det forøvrig David Ginola, Tottenhams majestetiske franske kantspiller, som stakk av med begge prisene i kåringene over «årets spiller».

Mester: Manchester United
Mesterens poengsum: 79
Poengskilnad mellom nummer en og to: Ett poeng
Gjennomsnittlig poengsum topp fire: 75
Poeng for laget som havnet nederst: 30 poeng (Nottingham Forest)
Poengavstand mellom førsteplass og sisteplass: 49
Antall scoringer: 959
Mål per kamp: 2,52
Målløse kamper: 49
Kamp med høyest antall scoringer: Nottingham Forest-Manchester United 1-8, 6.februar 1999
Toppscorer: Dwight Yorke (Manchester United), Michael Owen (Liverpool) og Jimmy Floyd Hasselbaink (Leeds), alle 18 mål
Årets spiller, journalistene: David Ginola, Tottenham
Årets spiller, spillerne: David Ginola, Tottenham
Årets lag, spillerne: Nigel Martyn - Gary Neville, Sol Campbell, Jaap Stam, Denis Irwin - David Beckham, Emmanuel Petit, Patrick Vieira, David Ginola - Dwight Yorke, Nicolas Anelka

2004/2005, der Chelsea ble ligamester
José Mourinhos første sesong i engelsk fotball ble også Chelseas første sesong som Premier League-mester. Laget tok 95 poeng, vant 29 kamper og slapp bare inn 15 mål, noe som var rekord på alle tre felter i Premier League-sammenheng. I motsatt ende av tabellen kjempet fire lag om å unngå plassen i siste serierunde, og utrolig nok var det laget som lå nederst da dagen startet - West Bromwich Albion - som klarte å karre seg over streken og beholde plassen. Årets spiller-kåringene par preg av Chelsea-dominansen, ettersom John Terry og Frank Lampard vant hver sin av de prestisjetunge prisene.

Mester: Chelsea
Mesterens poengsum: 95
Poengskilnad mellom nummer en og to: 12
Gjennomsnittlig poengsum topp fire: 79
Poeng for laget som havnet nederst: 32 (Southampton)
Poengavstand mellom førsteplass og sisteplass: 63
Antall scoringer: 975
Mål per kamp: 2,57
Målløse kamper: 30
Kamp med høyest antall scoringer: Tottenham-Arsenal 4-5, 13.november 2004
Toppscorer: Thierry Henry, Arsenal, 25 mål
Årets spiller, journalistene: Frank Lampard, Chelsea
Årets spiller, spillerne: John Terry, Chelsea
Årets lag, spillerne: Petr Cech - Gary Neville, John Terry, Rio Ferdinand, Ashley Cole - Shaun Wright-Phillips, Steven Gerrard, Frank Lampard, Arjen Robben - Andrew Johnson, Thierry Henry

Se høydepunkter fra 2004/2005-sesongen i videovinduet under! (Artikkelen fortsetter under videoen)

611338

2007/2008, der Manchester United ble ligamester
Dette var nok en sesong der både ligagullet og nedrykket ble avgjort på sesongens siste dag. Manchester United og Chelsea var nok en gang duellantene, og denne gangen vippet Sir Alex Ferguson og hans mannskap det hele i sin favør. I motsatt ende av tabellen klarte Fulham seg med et nødskrik etter en strålende innspurt, og det var Reading på lik målforskjell som måtte ta den tunge veien ned en divisjon sammen med Birmingham og Derby. Denne sesongen kom også kampen med flest scoringer til nå i Premier League-historien, da Portsmouth banket Reading 7-4 på Fratton Park. Nok en gang vant en og samme spiller både spillernes og journalistenes «årets spiller»-pris, nemlig Cristiano Ronaldo. Dette var for øvrig også Fernando Torres' første i England etter overgangen fra Atletico Madrid til Liverpool.

Mester: Manchester United
Mesterens poengsum: 87
Poengskilnad mellom nummer en og to: To
Gjennomsnittlig poengsum topp fire: 83
Poeng for laget som havnet nederst: 11 (Derby)
Poengavstand mellom førsteplass og sisteplass: 76
Antall scoringer: 1002
Mål per kamp: 2,64
Målløse kamper: 26
Kamp med høyest antall scoringer: Portsmouth-Reading 7-4, 29.september 2007
Toppscorer: Cristiano Ronaldo, Manchester United, 31 mål
Årets spiller, journalistene: Cristiano Ronaldo, Manchester United
Årets spiller, spillerne: Cristiano Ronaldo, Manchester United
Årets lag, spillerne: David James - Bacary Sagna, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Gael Clichy - Cristiano Ronaldo, Steven Gerrard, Cesc Fabregas, Ashley Young - Emmanuel Adebayor, Fernando Torres

Se høydepunkter fra 2007/2008-sesongen i videovinduet under! (Artikkelen fortsetter under videoen)

611337

Les også: Van Persie kåret til årets spiller av PFA
Les også: På årets lag til tross for voldtektsdom: – Dette sender ut feil signaler

Wikestads personlige favorittsesong
For en annen av TV 2s profilerte kommentatorer er det Premier Leagues åpningssesong som peker seg ut som den sterkeste.

- Min favorittsesong er lett. Det er definitivt 1992/93-sesongen. Det var fantastisk. Det var tre lag som kjempet om ligagullet veldig lenge, og det var fortsatt på den tiden hvor mange lag kunne vinne. Dette var før pengene hadde tatt over all makt og det var stort sett briter i Premier League. Det var Manchester United og Sir Alex som tok sitt første gull på 26 år og Norwich kom på 3.plass med negativ målforskjell. For min del så hadde 92/93-sesongen alt. Jeg velger meg 92/93 hvis det går an, sier Wikestad.

Hva mener du? Hva er tidenes Premier League-sesong? Avgi din stemme og ta diskusjonen med andre fotballfans i kommentarfeltet under!

Mer innhold fra TV 2