ÅRETS VAKRESTE? Scoret Wayne Rooney det flotteste målet i 2011? Brassesparket mot Manchester City er nominert til FIFAs årlige Puskas pris. (Foto: ANDREW YATES/Afp)
ÅRETS VAKRESTE? Scoret Wayne Rooney det flotteste målet i 2011? Brassesparket mot Manchester City er nominert til FIFAs årlige Puskas pris. (Foto: ANDREW YATES/Afp)

Scorer Wayne Rooney Premier League-historiens beste mål her?

Premier League feirer 20 år og skal kåre blant annet tidenes scoring. Kasper Wikestad mener Rooneys er den beste.

Sjekk de ti målene man kan velge mellom i videovinduet øverst i saken!

Premier League feirer seg selv og sitt 20 års jubileum i år, og i den anledning har en rekke kåringer blitt lansert. En av tingene som skal kåres er tidenes mål. Kampen som avgjorde fjorårssesongens siste møte mellom Manchester United og Manchester City er selvsagt blant kandidatene, og Kasper Wikestad mener det er den aller beste scoringen.

- Det som hever den er jo at det er byderby, det er 2-1-scoringen, det er helt fantastisk. Det er så mange dimensjoner. Det er veldig lett å bli historieløs, for det siste vil jo nesten alltid være det beste, men hvis jeg skal velge mellom disse nominerte blir det enten Cantona eller Rooney. Jeg går for Rooney jeg altså. Jeg synes det var et fantastisk mål. Det var i den kampen. Det var matchvinnermålet. Den hadde alt, forklarer TV 2s kommentator.

Kasper Wikestad (Foto: TV 2/)
Kasper Wikestad (Foto: TV 2/)

Over 20 000 Premier League-mål har blitt scoret, og når et panel skal plukke ut kun ti å velge blant til tidenes beste blir det uansett diskusjoner.

Se Efan Ekoku og Dean Ashton sine kandidater til de ti peneste målene: Dette er tidenes Premier League-mål

En scoring Wikestad savner blant de endelig nominerte fra Premier Leagues offisielle sider er Robin van Persies strålende mål mot Charlton for noen sesonger tilbake.

- Jeg synes det er veldig rart at van Persie borte mot Charlton ikke er med. Det er et fantastisk lagmål, og en strålende avslutning, sier kommentatoren.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Her er de ti kandidatene som endte opp med å bli nominert av Premier League

Matthew Le Tissier, for Southampton mot Newcastle, 24 oktober 1993
Den legendariske Southampton-spilleren Matthew Le Tissier kunne i teorien hatt alle de ti kandidatene på denne listen, ettersom flere av hans totalt 102 Premier League-scoringer var riktige kremmerhus. Den første kandidaten stammer fra ligaens andre sesong i rekken, da engelskmannen vippet ballen med seg med hælen, lobbet den over det som var av Newcastle-forsvarere og på overlegent vis satte ballen kontrollert til side for Mike Hooper.

Matthew Le Tissier, for Southampton mot Blackburn, 10.desember 1994
Allerede sesongen etter leverte Le Tissier nok et bidrag til tidenes beste scoring i ligaen, da han mot det som skulle bli ligamesteren samme sesong - Blackburn Rovers - rundet et par forsvarsspillere med elegante finter før han foretok et både hardt og kontrollert skudd som stod klistret i Tim Flowers bortre kryss.

Tony Yeboah, for Leeds mot Liverpool, 21.august 1995
Leeds' ghanesiske spiss var kjent for susende langskudd, og det av dem som er nominert i denne kåringen er det han leverte mot Liverpool i første hjemmekamp i 1995. En løs ball i luften var alt Yeboah trengte for å finne ut at han skulle klinke til, og selv om avstanden fra mål var 25 meter og spissens kom i stor fart fikk han vinklet kroppen perfekt og banket ballen i en ustoppelig bue bak David James i Liverpool-målet.

David Beckham, for Manchester United mot Wimbledon, 17.august 1996
Det var åpnngsdagen av sesongen 1996/1997, og Manchester United hadde nettopp motbevist alle kritikerne og vunnet seriegullet sesongen i forveien til tross for at gjennomsnittsalderen i laget hadde sunket betraktelig. En av dem som hadde fått gjennombruddet var David Beckham, men det var først etter denne scoringen at hele verden begynte å få hans navn på sine lepper. Mannen, som nå er verdens mest kjente fotballspiller, så at motstander-keeper Neil Sullivan var ute av målet og forsøkte skuddfoten fra midtbanen. Resten er fotballhistorie.

Les også: Se, Beckham har ikke glemt gamle kunster

Eric Cantona, for Manchester United mot Sunderland, 21.desember 1996
Manchester United knuste Sunderland 5-0 i denne kampen i desember 1996, men det alle snakket om etterpå var franskmannen Eric Cantonas overlegne scoring. Han startet angrepet, spilte vegg med Brian McClair (som faktisk også hadde målgivende til Beckhams scoring noen måneder tidligere) og var plutselig fri på kanten av sekstenmeteren. I stedet for å banke ballen i mål viste Cantona sitt ekstreme overblikk og fantastiske teknikk, så at Lionel Perez var på halvdistanse, lobbet ballen i en elegant bue over Sunderland-keeperen, ble stående og studere ballens elegante ballbane for så å ta imot hyllest fra hele Old Trafford ved å bli stående og beundre sitt eget kunstverk da ballen traff stang-inn.

SJOKK 10: Eric Cantona forlot regjerende ligamester Leeds til fordel for konkurrent Manchester United. (Foto: EPA/Michael Stephens/NTB scanpix)
SJOKK 10: Eric Cantona forlot regjerende ligamester Leeds til fordel for konkurrent Manchester United. (Foto: EPA/Michael Stephens/NTB scanpix)

Paolo Di Canio, for West Ham mot Wimbledon, 26.mars 2000
Det er ikke bare Eric Cantona som har kommet fra kontinentet og satt sitt preg på Premier League gjennom enestående prestasjoner og en enestående personlighet. Paolo Di Canio har både dyttet en dommer og fått Fair Play-pris for å la være å score i en situasjon der motstanders keeper ble skadet, og scoringen mot Wimbledon er også bare en av flere flotte signert italieneren. Innlegget fra Trevor Sinclair var perfekt. Måten Di Canio på akrobatisk vis saksesparket ballen i mål med var toppen av perfeksjon.

Thierry Henry, for Arsenal mot Manchester United, 1.oktober 2000
Den franske maestroen Thierry Henry er selvsagt også representert på listen, og scoringen hans mot Manchester United fra 2000 vil for evig tid bli husket som en av de flotteste på Highbury. Med ryggen mpt mål og en United-forsvarer i ryggen visste Henry akkurat hva han skulle gjøre da oppspillet kom. Med en fantastisk vipp og påfølgende piruett skapte han ideelle arbeidsforhold for seg selv, for så å banke ballen i lengste hjørne bak en sjanseløs Fabien Barthez.

Dennis Bergkamp, for Arsenal mot Newcastle, 2.mars 2002
Henrys spissmakker i den røde delen av Nord-London ville ikke være dårligere enn sin makker, og er en spiller som også kunne forsvart det å ha flere nominasjoner på denne listen. Ett av hans mål var nok uansett en sikker kandidat på alle lister, nemlig det han scoret på St. James' Park i Newcastle i 2002. Måten han tok seg forbi Nikos Dabizas og skapte en alene-med-keeper-situasjon for seg selv var rett og slett enestående, og alene med Shay Given gjorde nederlenderen heller ingen feil.

Alan Shearer, for Newcastle mot Everton, 1.desember 2002
Premier League-historiens toppscorer er også representert på listen. Flere av Shearers 260 mål var pene, men den soleklart flotteste kom nok mot Everton på St. James' Park i 2002. Volleytreffet toppscoreren fikk var klokkeklart, treffpunktet på ballen var tilnærmet perfekt og selv TV-kamera slet med å følge med på raketten av et skudd som suste i mål bak en sjanseløs motstanderkeeper.

Wayne Rooney, for Manchester United mot Manchester City, 12.februar 2011
Fjorårets Manchester-derby på Old Trafford ble avgjort på det mest estetiske vis. Innlegget fra Nani så ut til å være ufarlig, men selv om Wayne Rooney var på vei bort fra målgården hadde engelskmannen et ess i ermet. Måten han snudde seg rundt og fikk brassesparket ballen i mål på var utrolig. Joe Hart ante ikke hva som traff ham, og selv ikke da Rooney stod ved hjørneflagget og feiret skjønte nok City-keeperen hva som egentlig hadde skjedd.

Er du enig med nominasjonene? Savner du noen spesielle scoringer? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!