RANSAKET: Daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, utenfor lokalene som ble ransaket i februar i år.  (Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix)
RANSAKET: Daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, utenfor lokalene som ble ransaket i februar i år. (Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix)

Ny siktelse mot SOS Rasisme

Politiet i Haugesund har siktet SOS Rasisme i meldemsjuks-saken og etterforsker organisasjonen for forhold tilbake til 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SOS Rasisme er nå siktet for bedrag og falsk forklaring.

Organisasjonen ble i november dømt til å betale tilbake 9,7 millioner kroner for medlemsjuks i årene 2007 og 2008, etter et sivilt søksmål fra støttegiveren Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Kreves for 20 millioner

Organisasjonen kreves for nærmere 20 millioner fra ulike givere, men har så langt nektet å betale tilbake noe som helst.

LES OGSÅ: SOS Rasisme stifter ny organisasjon

Haugesund-politiet har nå siktet SOS Rasisme for jukset, og mistenker at medlemsjukset har foregått i minst sju år, skriver Dagbladet.

– I 2005 skjedde det en eksplosjon i medlemsveksten og etter hvert vokste pengestøtten, sier Politijurist på SOS Rasisme-saken, Halvard Gardshol Bjørndal.

Avviser ulovligheter

SOS Rasisme har hevdet at organisasjonen talte 37.000 medlemmer i 2008. Ifølge LNU er det reelle tallet trolig om lag 5.000

– Når vi får full oversikt, ber vi trolig Økokrim om bistand til å etterforske en del konkrete spor. Vi nedsetter også en egen gruppe som jobber med denne saken, sier Bjørndal.

LES OGSÅ: Kommunister står bak Nye SOS Rasisme

SOS Rasisme har en rekke ganger avvist at de har gjort noe ulovlig eller regelstridig, og mener anklagene er ledd i en kampanje mot organisasjonen og startet av nazister.

SOS Rasisme har ikke besvart Dagbladets henvendelser om denne saken. (©NTB)