terror-føsker-2-F - – Trodde noen kom inn for å avslutte jobben

Direktør Harald Føsker i Justisdepartementet hørte taktfaste skritt nærme seg etter eksplosjonen i regjeringskvartalet. Da var han sikker på at en væpnet terrorist var på vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Føsker var blindet og kjente at han var hardt skadd da han fikk igjen bevisstheten. Han tenkte med en gang at det måtte være terror og begynte å rope på hjelp, men da hørte han skrittene.

– Jeg tenkte at nå skal resten av jobben gjøres, at det kom noen for å ta det siste skuddet. Jeg ropte «er det noen der?», men ingen svarte. Da ble jeg enda sikrere på at det var noen med onde hensikter, sa Føsker i retten.

Han jobber med internasjonalt samarbeid i Justisdepartementets kriminalomsorgsavdeling. Det viste seg at flere trodde de hørte disse skrittene. Men Føsker har i ettertid kommet til at lyden må ha vært trekken etter at vinduene var blåst ut, noe som beveget alt det ødelagte interiøret i bygget.

Deretter hørte Føsker en politimann rope «Vi hører deg, vi hører deg», ord Føsker beskriver som kanskje de beste han har hørt i sitt liv.

Han har gjennomgått vellykkede ansiktsoperasjoner, men synet hans er bare 15-20 prosent i dag.

– Jeg ser ansiktet ditt, hårfargen din og at det sitter en mann på hver side. Men du er veldig uklar, sa Føsker da aktor Inga Bejer Engh ba ham beskrive synet sitt. (©NTB)