REISER ØSTOVER: Per Sandberg (FrP) reiser til Litauen for å få sjekket tennene sine. Det gjør også 50.000 andre nordmenn.  (Foto: TV 2)
REISER ØSTOVER: Per Sandberg (FrP) reiser til Litauen for å få sjekket tennene sine. Det gjør også 50.000 andre nordmenn. (Foto: TV 2)

Frp vil tette tannhullene til regjeringen

Fremskrittspartiet mener SV og Arbeiderpartiet løper fra egne løfter om satsing på tannhelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen skal måtte betale mer enn 2.500 kroner i året for tannlegehjelp, slo SV fast i 2009. Samme år vedtok Arbeiderpartiets landsmøte at tannhelse skal bli et offentlig ansvar på linje med andre helsetjenester, finansiert gjennom folketrygden.

– Ledelsen i Arbeiderpartiet var neppe glad for dette vedtaket. Det har i alle fall ikke blitt fulgt opp. Regjeringsplattformen som kom samme år, viser tydelig at det var snakk om gedigne løftebrudd, sier Jon Jæger Gåsvatn, som representerer Fremskrittspartiet i Stortingets helse- og omsorgskomité.

I regjeringsplattformen fra 2009 slås det fast at det skal utredes ulike modeller med sikte på et tak på utgifter til nødvendig tannbehandling. Gratis tannhelsekontroll for eldre over 75 år skal innføres gradvis.

– Vi har i alle budsjetter siden 2009 foreslått å bedre skjermingsordningen for dem som har høyest utgifter til tannbehandling. Regjeringspartiene har sagt nei hver gang. Tiden er overmoden for en tannhelsereform i Norge, sier Frp-representanten.

I januar reiste nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg til tannlege i Litauen. Han mener selv han sparte rundt 30.000 kroner sammenlignet med om han skulle gått til tannlege i Norge.

SE PER SANDBERG HOS TANNLEGEN (Reporter: Robin Idland Krüger):

590994

Sammen med flere partikolleger gjentar Fremskrittspartiets John Jæger Gåsvatn nå forslaget om et utgiftstak for personer som har lav inntekt eller store utgifter til tannhelse. I tillegg foreslår Frp å fase inn et egenandelstak for behandling av sykdom i munnhulen de neste fire årene.

– Med Lysbakken på plass i komiteen forventer jeg at regjeringspartiene følger opp egne løfter. Han har jo mange ganger påpekt at han er opptatt av å begrense forskjeller og jobbe for et mindre klassedelt samfunn. I dag er den enkeltes økonomiske situasjon avgjørende for hvor vidt man har råd til nødvendige tannhelsetjenester, sier Frp-representanten.

Han viser til tall fra Statistisk sentralbyrå som anslår at inntil 140.000 personer som trenger tannbehandling, ikke opplever at de har råd til det.

LES OGSÅ: Mener billigere tannlege vil gi høyere skatt

(tv2.no/NTB)