Har jobbet i fire år uten lønn

En filippiner har bodd og jobbet om bord på skipet Pan Trader i Drammen i fire år uten å få lønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fire år med lovnader om at lønnen skal bli utbetalt har gått, men den filipinske matrosen Carolo Franco har fortsatt ikke sett en krone, melder Drammens Tidende.

Nå har matrosen gitt opp, og meldt fra til Norsk Sjømannsforbund. ITF-koordinator Angelica Gjestrum i Norsk Sjømannsforbund sendte med en gang en inspektør til skipet.

Inspektøren gikk om bord i skipet onsdag i forrige uke, og møtte agenten Per I. Hagen.

Han opplyste at han heller ikke har fått penger fra rederiet, da det er konkurs. Dette skal også være grunnen til at matrosen ikke har fått lønn.

– Aldri vært borti en så graverende sak

Franco og Hagen inngikk likevel en avtale om at Franco fikk med seg 10.000 dollar i kontanter og flybilletter hjem, mens inspektøren var om bord.

– 10.000 dollar er ingenting i denne sammenheng. Rederiet skylder mannen hyre for fire års arbeid. Jeg har aldri vært borti en så graverende sak, sier Angelica Gjestrum til Drammens Tidende.

Ligger i arrest

Norsk sjømannsforbund fikk også i 2008 informasjon om at arbeidsforholdene på Pan Trader ikke var på stell.

– Arbeidsforholdene var den gang svært dårlige. De levde og spiste i skitten de jobbet i. Forholdene var også svært primitive. Ingen norske arbeidstakere hadde godtatt å jobbe under slike forhold, sier Gjestrum.

Skipet Pan Trader har nå ligget i arrest i Drammen i fire år, på grunn av manglende betaling etter verkstedsopphold. I alle disse årene har da Franco vært lojal mot sin arbeidsgiver og passet på skipet og håpet at han skulle få lønnen sin som han ble lovet.

– Ikke lidd noen nød

Per I. Hagen sier til avisen at Franco skal få resten av pengene på et senere tidspunkt.

– Det avhenger av om vi får ordnet et charter for skipet eller solgt det. Da skal alle få sine penger, sier Hagen til Drammens Tidende.

Han bekrefter at Franco mangler full lønn for fire år.

– Men han har fått mat og klær om bord, og ikke lidd noen nød. Vi som har agenturet har lagt ut flere hundre tusen kroner for ham, sier Hagen.