ny3-paki-gilani-dømt-F - Usikker framtid for Pakistans statsminister

Pakistans statsminister Yusuf Raza Gilani er dømt for å ha nektet å forfølge en korrupsjonssak mot presidenten. Opposisjonen krever at Gilani går av umiddelbart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gilani er funnet skyldig i å ikke ha fulgt en ordre fra retten om å be sveitsiske myndigheter gjenåpne en rekke gamle korrupsjonssaker mot president Asif Ali Zardari. Det er mistanke om at sveitsiske bankkontoer ble brukt til hvitvasking.

Statsministeren risikerte seks års fengsel, men pakistansk høyesterett ga ham bare en symbolsk fengselsdom – fengslingen opphørte da retten ble hevet. Kort tid etter sto en smilende statsminister utenfor rettsbygningen og vinket til tilhengere.

Flere hundre Gilani-tilhengere deltok i støttedemonstrasjoner torsdag, og Gilanis forsvarer sier statsministeren kommer til å anke dommen.

Ifølge Pakistans grunnlov kan ingen som er dømt for å ha svertet eller latterliggjort landets domstol, sitte som medlem av parlamentet. Men juridiske eksperter som nyhetsbyrået AFP har snakket med, mener det kan ta svært lang tid å avsette Gilani – selv om han selv har sagt at han ville gå av dersom han ble dømt.

Informasjonsminister Qamar Zaman Kaira sier ifølge DPA at statsministeren ikke kommer til å gå av. Han kaller rettssaken politisk motivert.

– Statsministeren må gå av øyeblikkelig. Han må trekke seg uten å forårsake en ytterligere krise, sa Sharif til TV-kanalen Geo torsdag.

Sharif har selv vært statsminister to ganger tidligere, og nå krever han nyvalg. Gilani har vært statsminister siden 2008.

Rettssaken har vært svært politisk ladet, og medlemmer av regjeringen har anklaget dommerne for å ha overskredet sin myndighet i et forsøk på å avsette statsministeren og presidenten.

Etterforskningen av korrupsjonssakene stoppet opp i 2007 da tidligere president Pervez Musharraf fikk vedtatt en lov om amnesti. Denne loven ble imidlertid kjent ugyldig av pakistansk høyesterett i 2009.

– Zardari er den som har hatt mest nytte av Musharrafs amnesti, og som har vært det viktigste målet for høyesterett, har nyhetsbyrået Reuters kommentert.

– Statsministeren setter beskyttelse av presidenten framfor beskyttelse av vårt demokratiske system, skrev den pakistanske avisen Express Tribune etter rettsmøtet i februar. (©NTB)