Yousuf Raza Gilani (Foto: AP)
Yousuf Raza Gilani (Foto: AP)

Pakistans statsminister dømt i Høyesterett

Yusuf Raza Gilani dømt for å ha vist forakt for retten fordi han nekter å gjenåpne en gammel korrupsjonssak mot landets president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyesterett i Pakistan fant torsdag morgen landets statsminister, Yusuf Raza Gilani, skyldig i forakt for retten da han har nektet å gjenåpne en gammel korrupsjonssak mot landets president, Asif Ali Zardari.

I dommen går det imidlertid frem at statsministeren slipper fengselsstraff. Saken har skapt store spenninger i landet.

Gilani smilte da dommen ble lest opp i en fullsatt sal, melder nyhetsbyrået AP.

Vil anke

Dommen mot statsminister Gilani er tilsynelatende et kompromiss, men den kan komme til å skape store problemer for ham, ikke minst politisk.

Det er planlagt valg senere i år eller tidlig neste år, og opposisjonen kommer sannsynligvis til å utnytte dommen for det den er verdt.

Hans advokat sier Gilani vil anke dommen.

Penger fra Sveits

Bakgrunnen for dommen er en over ti år gammel sak mot sittende president Asif Ali Zardari og hans avdøde kone, tidligere statsminister Benazir Bhutto.

De ble funnet skyldig in absentia av en sveitsisk domstol i 2003 for å angivelig ha mottatt penger fra sveitsiske selskaper mens Bhutto var statsminister.

I 2008 godkjente den pakistanske regjeringen en forordning som gir presidenten og andre immunitet fra gamle korrupsjonssaker.

Pakistansk Høyesterett fant vedtaket grunnlovsstridig året etter, og beordret regjeringen til å anmode Sveits om å gjenåpne saken.

Gilani har siden nektet å følge dette.