syria-mood-profil-F - Vanskelig jobb for norsk generalmajor

Når den norske generalmajoren Robert Mood etter alt å dømme blir leder for FNs observatørkorps i Syria, tar han fatt på det som må være verdens vanskeligste jobb akkurat nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mood har lang fartstid fra internasjonale operasjoner, både som observatør og som soldat, men det er med oppdraget i Syria den norske generalmajoren for alvor har fått verdens øyne rettet mot seg.

Når FN snart sender et stort observatørkorps til voldsherjede Syria, får Mood det tunge arbeidet med å sørge for at en allerede gjennomhullet våpenhvile respekteres.

En våpenhvile han selv var med å forhandle fram, men som er brutt av begge parter flere ganger.

Han har tidligere markert seg med å kritisere ressursmangel i Hæren. I 2008 skapte han bølger ved å si at Hæren var blitt så liten at den kun kan forsvare én enkelt bydel i Oslo.

Mood har vært ute i både FN- og NATO-ledede operasjoner. Først i den fredsbevarende styrken UNIFIL i Libanon, så i KFOR-styrken i Kosovo. Før oppdraget i Syria hadde han den prestisjetunge jobben som leder for FNs observatørkorps UNTSO i Midtøsten.

– Det er en avgrunn av mistenksomhet og vold mellom det syriske regimet og opposisjonen, men vi ser også framgang. Vi har definitivt ikke lov til å tenke at det er over nå, sa Mood i forbindelse med forhandlingene om våpenhvilen i Damaskus til NTB.

Robert Mood har tro på at Norge kan bidra i Syria. Og han har sagt han gjerne vil bidra selv i fortsettelsen. Men offiseren har vært mer forsiktig med å beskrive hvilke egenskaper han har som gjør ham egnet.

– Det nærmeste jeg kommer det, tror jeg er den tekstmeldingen jeg fikk fra min lillesøster da jeg satt i Damaskus, der hun sa at «ja ja, det kom til nytte å vokse opp midt mellom to søstre likevel», sa han til NRK i helgen.

Som generalinspektør for Hæren fra 2005 til 2009 var han ansvarlig for å stille størstedelen av norske styrkebidrag til internasjonale operasjoner, framfor alt til Afghanistan. Denne jobben brakte ham en rekke ganger til Afghanistan, Irak og Sudan for å følge opp soldatene i felt.

Fra 2011 har han hatt jobben som Norges første veteraninspektør og har ledet nyopprettede Forsvarets veterantjeneste. (©NTB) ¿¿¿¿¿